Pobeda koalicije premijera Modija na opštim izborima u Indiji

Savez predvođen nacionalističkom hinduističkom strankom indijskog premijera Narendre Modija osvojio je većinu u parlamentu na izborima u Indiji, prema podacima koje je objavila izborna komisija.
Pobeda koalicije premijera Modija na opštim izborima u Indiji
Foto: Beta/AP
Modijeva Baratija Džanata Partija (BJP) i koalicija Nacionalni demokratski savez (NDA) osvojili su najmanje 272 mesta od 543 u parlamentu prema rezultatima koje je izborna komisija objavila večeras na svom sajtu, mada još nije u potpunosti prebrojala sve glasove.
 
Sama BJP je osvojila 224 mesta i vodi u dodatnih 16 izbornih jedinica te se procenjuje da će ona sama ukupno imati 240 mesta, što znači da je daleko ispred svih kao prva stranka u parlamentu.
Ipak to je manje nego na prethodnim izborima 2019. kada je sama osvojila 303 mesta u parlamentu.
Partija Kongresa, glavna opoziciona stranka osvojila je 88 mesta i vodi u još jedanaest izbornih jedinica te se očekuje da će imati 99 mesta, što je gotovo dvostruko više od 52 mesta osvojenih pre pet godina. Partija Kongresa učestvovala je na izborima u savezu INDIA.
 
Indijski premijer Narendra Modi proglasio je danas pobedu svoje koalicije i osvajanje trećeg uzastopnog mandata, nazivajući to "istorijskim poduhvatom".
 
"Narod je dao svoje poverenje Nacionalnom demokratskom savezu (NDA) treći uzastopni put. To je istorijski poduhvat u istoriji Indije", rekao je Modi na mreži X. 
 
On se kasnije obratio okupljenim pristalicama u svojoj stranci. Rekao je da će učiniti sve da iskoreni korupciju u svom trećem mandatu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Kuba postaje partnerska država BRIKS-a

Kuba se pridružuje bloku BRIKS-a kao partnerska država, u nadi da će izgraditi pravedniji i demokratskiji svetski poredak, izjavio je danas predsednik te karipske zemlje Migel Dijaz-Kanel.