Donji dom američkog Kongresa glasao da se kazne sudije MKS zbog naloga za hapšenje Netanjahua

Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je sinoć za predlog zakona kojim bi se uvele sankcije protiv članova Međunarodnog krivičnog suda (MKS).
Donji dom američkog Kongresa glasao da se kazne sudije MKS zbog naloga za hapšenje Netanjahua
Foto: Pixabay
Tako su glasali jer je tužilac tog suda tražio izdavanje naloga za hapšenje za izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. 
 
Predlog ima malo šanse da bude usvojen u gornjem domu Senatu, gde su demokrate većina i predsednik Džozef Bajden je izrazio protivljenje.
Međutim, za republikansku većinu u Predstavničkom domu, koja je predložila tekst, jučerašnje glasanje pokazuje da su "SAD čvrsto uz Izrael. Oni odbijaju da međunarodne birokrate izdaju, bez ikakvog razloga, naloge za hapšenje protiv izraelskih vođa za nepostojeće zločine, rekao je poslanik Predstavničkog doma Majk Džonson.
 
Tužilac MKS Karim Kan je 20. maja zatražio hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua kao i vođa palestinskog Hamasa zbog ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u pojasu Gaze i u Izraelu.
Ako to odobri "panel sudija", onda 124 zemalja članica MKS-a mogu da pristupe hapšenjima. Ni SAD ni Izrael, međutim, nisu članovi Međunarodnog krivičnog suda. 
 
Bajden je, kada je tužilac Kan objavio nalog, rekao da je to "skandalozno" ali je Bela kuća prošle nedelje kritikovala inicijativu republikanaca ocenjujući da kažnjavanje Međunarodnog krivičnog suda nije "dobar pristup".
 
Tekst koji je izglasan juče kada su za njega glasali republikanski članovi i oko petine demokrata u Donjem domu, zabranio bi zvaničnicima MKS-a uključenim u taj slučaj ulazak na američku teritoriju. 
  • Vlada

    07.06.2024 13:57
    Ama ko ste vi da tvrdite da je zločin nepostojeći? Je li to vaš posao? Zašto imamo sud, istražitelje, tužioce? Ako nisu krivi, biće oslobođeni! Niste se bunili kada su izdali nalog za hapšenje Putina! Ali njega ste već proglasili krivim, pa je to onda bilo OK. FUJ! Licemeri!
  • cega još članica

    05.06.2024 15:04
    A,Evrovizija to može?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet