Ruska sajber banda najverovatnije odgovorna za napad na londonske bolnice

Ruska sajber banda je najverovatnije odgovorna za napad koji je poremetio londonske bolnice i doveo do otkazivanja operacija i zakazivanja.
Ruska sajber banda najverovatnije odgovorna za napad na londonske bolnice
Foto: Pixabay
To je rekao bivši izvršni direktor britanskog Nacionalnog centra za sajber bezbednost Kiaran Martin.
 
Grupa poznata kao Kilin najverovatnije stoji iza napada na Sinovis, koji pruža laboratorijske usluge patologije za nekoliko bolnica koje vodi Nacionalna zdravstvena služba (NHS). Martin je rekao da je to jedan od ozbiljnijih ransomver napada u Velikoj Britaniji jer je onemogućio operacije.
Ransomver napad uključuje kriminalce koji parališu računarske sisteme malverom, a zatim traže novac da ih "odmrznu".
 
Ransomver je najrazorniji oblik sajber kriminala, koji pogađa lokalne samouprave, sudske sisteme, bolnice i škole, kao i preduzeća. Teško se bori protiv njega jer je većina bandi bazirana u bivšim sovjetskim državama i van domašaja zapadne pravde, navodi se.
Incident u ponedeljak je uticao na Kings Koledž i bolničke fondove Gaja i Sent Tomasa, koji vode nekoliko bolnica u južnom Londonu, kao i klinike i lekarske ordinacije širom grada, saopštila je NHS
 
U dopisu osoblju to je nazvano "kritičnim incidentom" i navedeno da je imalo "veliki uticaj" na usluge, posebno na transfuziju krvi. Procedure i operacije su otkazane ili preusmerene na drugo mesto. Incident je prijavljen policiji.
 
Britanski zdravstveni sistem bio je pogođen i ranije, uključujući i napad ransomverom 2017. godine koji je zamrznuo računare u bolnicama širom zemlje.
 
Kilin, takođe poznat kao Agenda, oglašava se na forumima o sajber kriminalu na "mračnom vebu" i iznajmljuje svoj softver filijalama koje ga koriste za vršenje napada, a do danas grupa je zabeležila više od 100 žrtava.
  • Particulare matter

    06.06.2024 07:28
    U vreme informbiroa i od mene su zahtevali da se izjasnim, na sve su načine pokušavali da me navuku na tanak led i da me seljačkim dubarama i jeftinim provokacijama navedu da podržim Rusiju i Staljina pa da mi posle sipaju otrov u kafu, ali nisam naseo, na pamet mi nije padalo da podržim Rusiju. Nije to imalo nikakve veze sa politikom, ja naprosto Rusiju bila ona carska ili sovjetska, harao njome Romanov ili Džugašvili, nikada očima nisam mogao da vidim, daleko joj lepa kuća. Prosperitet jedne zemlje proporcionalan je njenoj udaljenosti od granica Rusije. Što je neka zemlja dalja od Rusije to joj bolje ide i obratno, iako Rusija strogo uzevši ne priznaje nikakve granice, osim nacrtanih Kremlju.
    Ivo Andrić
    (Basara, "Andreva lestvica užasa")
  • Silver

    05.06.2024 20:28
    ko je ono pre bio kriv indici kinezi mozda oni sto napadaju pentagon i americke jake firme i ko zna ko jos.....
  • Plaćač poreza

    05.06.2024 19:12
    Rusija je još 2004. godine pokušala da ubije predsedničkog kandidata Ukrajine Viktora Juščenka hemikalijom dioksin, a i njegovu ćerku kasnije. On je prošle godine u Sarajevu rekao da ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju sada, Bosna će biti sledeća.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Galebovi napali devojku u Splitu

Nekoliko galebova je grupno napalo jednu Splićanku, koja se nakon početnog šoka, uz pomoć prolaznika odbranila rukama i tako izbegla teže povrede.