Ruski ratni brodovi sledeće nedelje u Havani: Nema pretnje po region

Kubanske vlasti su saopštile da će ruski ratni brodovi stići u Havanu sledeće nedelje, ali da četiri mornarička broda nemaju nuklearno oružje i da ne predstavljaju pretnju po region.
Ruski ratni brodovi sledeće nedelje u Havani: Nema pretnje po region
Foto: 021.rs

"Ova poseta odgovara istorijskim prijateljskim odnosima Kube i Ruske Federacije i striktno se pridržava međunarodnih propisa", navodi se u saopštenju kubanskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da nijedan od brodova ne prevozi nuklearno oružje i da njihov dolazak na ostrvo ne predstavlja nikakvu pretnju za region, prenosi Rojters.
 
Saopštenje sa Kube dolazi dan nakon što je američki zvaničnik rekao novinarima da Rusija planira da pošalje borbena plovila u karipski region, uključujući saveznike Kubu i Venecuelu, da izvode pomorske vežbe.
Tenzije između SAD i Rusije su porasle od ruske početka specijalne vojne operacije u Ukrajini 2022. godine, a ruska pomorska aktivnost, iako rutinska u Atlantiku, porasla je zbog podrške Vašingtona Ukrajini, rekli su američki zvaničnici.
 
Sjedinjene Države, međutim, ne vide očekivani dolazak malog broja aviona i brodova kao pretnju, ali će američka mornarica pratiti vežbe, rekao je američki zvaničnik u sredu.
 
Očekuje se da će ruski brodovi stići u luku Havane između 12. i 17. juna, navodi se u saopštenju sa Kube.
  • Антун Чупак

    11.06.2024 07:45
    Прпа бато!!!
  • Б

    08.06.2024 00:33
    "Нема претње"
    Нова кључна реч је "нема претње". Изгледа да је неко с мало соли у глави преузео команду Тамо Горе и одлучио да смањи доживљај.
    Жао ми је ових коментатора што по службеној дужности бране Запад. Ситуација свуд око Кубе и Венецуеле никад гора (Хаити, Централна Америка, Аргентина...), а ви нашли те две земље да се иживљавате над њима, а немате појма ни о историји ни о садашњости. Амерички непријатељ - опасно, амерички пријатељ - погубно, рекао је Кисинџер. Узгред, да ли сте икад заиста били у Сауди Арабији. Ја јесам и можда ћу опет ићи.
  • Zamenik zamenika

    07.06.2024 15:53
    Kuba je bila najbogatija zemlja Kariba dok se nije uhvatila u kolo sa sovjetima. Sad nemaju ni hrane ni lekova ni struje ni goriva. Mogu smo da puše tompus.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.