Dodik najavio referendum o nezavisnosti RS od BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u Srpskoj biti održan referendum o nezavisnosti Republike od BiH, a njegov datum biće tek određen.
Dodik najavio referendum o nezavisnosti RS od BiH
Foto: 021.rs
"Postoji odluka o razdvajanju, ali još nije određen konkretan datum. Potrebno je da se uradi dosta analiza. Mi bismo to želeli već sada, ali, osim nas, postoje još dve strane u tom procesu. Za ovo je, naravno, potrebno vreme", rekao je Dodik u intervjuu za TAS S na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).
On je rekao da predstoji proces pregovora o razdruživanju.
 
"Uvereni smo da već postoji dovoljno istorijske, civilizacijske zrelosti da je to potrebno i da će se desiti", istakao je Dodik, koji se juče u Sankt Peterburgu sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
 
Prema njegovim rečima, ako bi Republika Srpska ostala u sastavu BiH bilo bi to gubljenje i vremena i mogućnosti i zato je potrebno što pre ostvariti to što Srpska želi da bi prestalo trošenje resursa uzalud se nadajući da će BiH nešto učiniti.
"Mi nikako ne želimo da stvaramo nestabilnost na teritoriji naše zemlje, zato smo, pre svega, predložili BiH da se odvojimo i krećemo se u tom pravcu", naveo je Dodik, prenela je Srna.
 
Nakon usvajanje rezolucije o Srebrenici u GS UN, 23. maja, Dodik je saopštio da će Republika Srpska do kraja juna dostaviti Federaciji BiH sporazum o "mirnom razdruživanju".
 
Vlada Republike Srpske je već formirala radnu grupu koja radi na tom sporazumu.
  • iguman

    08.06.2024 17:41
    Dodi dosadila sloboda!
  • Vuĺe

    07.06.2024 21:19
    Bilo je i vreme.
  • /

    07.06.2024 14:43
    /
    dodik bosanski autonomas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres jačine 7,2 stepena pogodio Peru

Zemljotres jačine 7,2 stepena po Rihterovoj skali potresao Peru rano jutros, a prema navodima vlasti te zemlje, još uvek nema podataka o eventualnim žrtvama, prenosi Asošijeted pres.