EK: Ukrajina i Moldavija spremne za zvanično otvaranje pregovora o pridruživanju EU

Evropska komisija (EK) saopštila je danas da su i Ukrajina i Moldavija dovoljno spremne za zvanično otvaranje pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.
EK: Ukrajina i Moldavija spremne za zvanično otvaranje pregovora o pridruživanju EU
Foto: 021.rs
Komisija je ambasadorima država članica EU potvrdila da je Ukrajina u potpunosti ispunila sva četiri, a Moldavija sva tri svoja izuzetna reformska koraka, kako bi započela formalne razgovore, rekli su ljudi bliski pregovorima.
 
Premijer Ukrajine Denis Šmihal je objavio odluku EK u na društvenoj mreži Telegram i zahvalio na pozitivnoj oceni napretka njegove zemlje na evropskom putu.
"U navedenom zaključku EK se kaže da Ukrajina nastavlja sistematske napore ka pristupanju EU i da je završila sva četiri dodatna reformska koraka. Sada očekujemo da naši evropski partneri preduzmu sledeći korak - da ovog meseca počnu pregovore o članstvu sa Evropskom unijom. Ukrajinski narod se svakodnevno bori za pravo da bude deo evropske porodice u ratu protiv ruskog agresora", napisao je on.
 
EK navodi da Ukrajina sve ispunjva neophodne kriterijume za pridruživanje zajednici među kojima su sprovođenje mera za borbu protiv korupcije, ograničenje političkog lobiranja, pravila za prijavu imovine za državne službenike i zaštita jezika koje koriste nacionalne manjine.
 
"Ukrajina je ispunila sve kriterijume. Sada je odluka u rukama država članica EU", saopštila je portparolka EK, preneli su mediji.
Ukrajina i Moldavija podnele su zahtev za članstvo u EU nekoliko nedelja nakon početka ruske invazije u punom obimu 2022. i dobile status kandidata samo nekoliko meseci kasnije, u jednoj od najbržih odluka bloka.
 
Prema izvorima Fajnenšl tajmsa (Financial times), EK želi preporukom o pristupanju Kijeva u EU ima za cilj da pokaže podršku Ukrajini, koja je u ratu sa Rsujim, pre početka mađarskog predsedavanja Evropskom unijom koja bi mogla da traži odlaganje donošenja takve preporuke.
 
Ukrajina i Moldavija podnele su zahtev za članstvo u EU nekoliko nedelja nakon početka ruske invazije u punom obimu 2022. i dobile status kandidata samo nekoliko meseci kasnije, u jednoj od najbržih odluka bloka.
 
Gruzija, koja je nedavno usvojila zakon o "stranim agentima" uprkos upozorenjima Brisela, nije dobila "zeleno svetlo" za početak pregovora koje je EK dala Ukrajini i Moldaviji podelivši svoju preporuku sa 27 ambasadora bloka.
 
Mađarski premijer Viktor Orban je i ranije zadržavao druge odluke EU koje se ticale Ukrajine, među kojima je i odluka da se Kijevu da status kandidata za članstvo i davanje paketa pomoći od 50 milijardi dolara.
Visoki diplomata EU rekao je za Fajnenšel tajms da Budimpešta ima takve poteze jer je zabrinuta zbog kršenja prava ne samo Mađara već i drugih manjina u Ukrajini. Portparoli mađarske vlade nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.
 
Mađarska će 1. jula preuzeti rotirajuće predsedavanje EU, što će joj dati dodatnu polugu u određivanju dnevnog reda sastanaka na kojima se raspravlja o pitanjima vezanim za Ukrajinu.
  • Gvozden

    08.06.2024 03:50
    Ne zna se koja je jadnija I siromasnija zemlja od koje...
  • botina

    07.06.2024 23:08
    U kom poglavlju je obaveza da priznaju donbas i trandnistriju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres pogodio Krit

Zemljotres jačine 4,1 stepen pogodio je danas grčko ostrvo Krit, javlja Evropski mediteranski seizmološki zavod (EMSC).

Galebovi napali devojku u Splitu

Nekoliko galebova je grupno napalo jednu Splićanku, koja se nakon početnog šoka, uz pomoć prolaznika odbranila rukama i tako izbegla teže povrede.