Stoltenberg: Nema neposredne pretnje iz Rusije po zemlje NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da "nema neposredne vojne pretnje" iz Rusije na zemlje NATO-a, pošto je Kremlj optužio zapadne zemlje da žele zaoštravanje tenzija u Ukrajini.
"Sve dok ne ostavljamo prostor za nesporazume ili pogrešne procene u Moskvi ili u drugim glavnim gradovima zemalja koje bi potencijalno mogle da nas napadnu, nema vojne pretnje na države NATO-a“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Stokholmu sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom.
 
Upitan o mogućnosti da Rusija testira posvećenost zemalja NATO-a da odbrani bilo koju drugu članicu u slučaju napada prema Članu 5. Sporazuma Alijanse, Stoltenberg je odgovorio da ne postoji nikakva neposredna vojna pretnja protiv zemalja NATO-a.
"Stoga, ne verujemo da će naš Član 5. biti stavljen na probu“, rekao je generalni sekretar NATO-a.
 
Kremlj je nedavno kritikovao NATO zbog pokretanja "novog ciklusa zaoštravanja" posle odluke SAD da omoguće Ukrajini da napada mete u Rusiji u odbrani grada Harkova.
Francuska je u četvrtak uveče najavila prebacivanje borbenih aviona Miraž 2000-5 u Kijev, dok ruske vlasti tvrde da je Francuska "spremna da direktno učestvuje u sukobu".
 
Švedski premijer je rekao da će švedski borbeni avioni učestvovati u snagama Alijanse za osmatranje iznad Baltičkog mora.
 
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je u poseti Parizu, ponovo je pozvao svoje zapadne saveznike da učine više u pomoći njegovoj zemlji da se odbrani od ruske agresije.
  • MK

    08.06.2024 15:26
    smisao
    @ Mary Poppins
    Pa ako Vama izgleda da Stoltenberg baš zna šta govori, danas jedno, sutra drugo, onda Vi imate poprilično veliki problem. Vama izgleda smelo i nezrelo uočiti da neko govori svoje mišljenje o ovom čoveku? To za Vas dođe kao svetogrđe? Pratite li Vi uopšte medije i čujete li šta sve takvi kao on govore o ličnostima neuporedivo važnijim i sposobnijim od njih? Vi izgleda zaista živite u bajci s Mary Poppins i rezonujete detinjasto, a ne ja. To sasvim jasno pokazuje i ovo što ste napisali:
    "Da on ne zna šta govori,nato ne bi mogao da okupira evropu,opkoli rusiju,razvaljuje joj infrastrukturu,i dođe joj sa teškim naoružanjem direktno na granicu."
    Gde Vi živite, niste baš obavešteni o stanju stvari, pa nemojte suditi o nečemu što se može čuti svaki dan? A i nepismeni ste, načinili ste tri osnovačke greške u jednoj rečenici i to bi se moglo kritikovati pre nego ono što ja mislim o Stoltenbergu.
  • Zemlja čudesa

    08.06.2024 13:37
    @Zamenik zamenika
    Otkad je sveta bilo je svakakvih saveza, od udruženih mongolskih plemena, Aleksandrove Makedonije, Rimskog carstva, Britanske imperije, Hitlerove Nemačke... I svaka se smatrala "najvećom silom u istoriji". Istorija nas, takođe, uči i da ih više nema.
  • Zamenik zamenika

    08.06.2024 10:49
    NATO je najveći i najmoćniji vojni savez u istoriji sveta. I Putin to najbolje zna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.