Makron raspisao vanredne parlamentarne izbore nakon poraza na izborima za EP

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da raspušta skupštinu i raspisuje vanredne parlamentarne izbore nakon što je njegova stranka pretrpela težak poraz na izborima za Evropski parlament.
Makron raspisao vanredne parlamentarne izbore nakon poraza na izborima za EP
Foto: Beta (AP/Lewis Joly)
"Odlučio sam da vam vratim izbor naše parlamentarne budućnosti putem glasanja. Stoga raspuštam narodnu skupštinu", rekao je on u obraćanju naciji iz Jelisejske palate.
 
Glasanje će se održati u dva kruga 30. juna i 7. jula, dodao je.
Prve projekcije rezultata glasanja za Evropski parlament večeras pokazuju da je najviše glasova u Francuskoj dobila krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, koja je osvojila 31,5 odsto.
Na drugom mestu, ali daleko iza, nalazi se koalicija koju predvodi francuski predsednik Emanuel Makron, sa 15,2 odsto glasova, a na trećem je Socijalistička partija sa 14 odsto.
 
Levičarska stranka Nepokorena Francuska koju vodi Žan-Lik Melanšon dobila je 8,7 odsto, a Republikanci 7,2 odsto, pokazuju izlazne ankete.
  • Jakobsfield

    10.06.2024 13:12
    Konjak
    S kim će sada ovaj naš rujni konjak piti? Moraće Le Penovu da šarmira. Problem je jedino ako je Makron već uplatio proviziju za Rafale.
  • Miloš F

    10.06.2024 09:21
    Iscureo pesak ?
    "..nakon što je njegova stranka pretrpela težak poraz na izborima za Evropski parlament.."
    - I bilo je krajnje vreme da ovaj belosvetski hohštapler ode sa čela Francuske. Zamalo da je uvuče u rat sa Rusijom...
  • OstAVka

    09.06.2024 23:44
    Debakl Šolca i Makrona prijatelja Vučićevih na izborima u Evropi pokazuju da ta EU politika propada, i da pobeđuju Suverenisti.
    Ostaje samo pitanje kako je moguće da se EU poltron Vučić i dalje održava na vlasti u Srbiji, odgovor je jasan krade izbore.
    Posle poglavlja 35 i glasanja u UN od strane Vučićevih saradnika Kvinte da su Srbi genocidni, Vučić mora da podnese ostavku i da se raspišu izbori u Srbiji na svim nivoima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres jačine 7,2 stepena pogodio Peru

Zemljotres jačine 7,2 stepena po Rihterovoj skali potresao Peru rano jutros, a prema navodima vlasti te zemlje, još uvek nema podataka o eventualnim žrtvama, prenosi Asošijeted pres.