Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju o Gazi: Sadrži plan od tri faze

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju koju su predložile SAD o permanentnom prekidu vatre u Gazi i o oslobađanju talaca, objavio je CNN.
Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju o Gazi: Sadrži plan od tri faze
Foto: Beta/AP
Za rezoluciju je glasalo 14 članica Saveta bezbednosti, niko nije bio protiv, a Rusija je ostala uzdržana, ali nije uložila veto.
 
Rezolucija se zasniva na planu koji je američki predsednik Džozef Bajden izneo 31. maja i naveo da je to izraelska inicijativa, a predviđa uspostavljanje trajnog mira u nekoliko faza.
Prva faza predviđa trenutki prekid vatre, oslobađanje nekih talaca u zamenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora i početak pregovora o trajnom miru, kao i masovnu isporuku humanitarne pomoći Palestincima.
U Bajdenovom planu je predviđeno da prva faza traje šest sedmica, a u usvojenoj rezoluciji se navodi da će, ako pregovori budu trajali duže, prekid vatre trajati sve dok traju pregovori.
 
Druga faza uključuje "trajni prekid neprijateljstava", potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze i oslobađanje svih talaca, a poslednja faza odnosi se na dugoročnu perspektivu te oblasti i tada bi počela višegodišnja rekonstrukcije Gaze. 
  • Realno

    11.06.2024 08:06
    UN i savet bezbednosti treba ukinuti, više nema nikakvog ni smisla ni uticaja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Jak zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 5,9 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je jutros region istočne Turske, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).