Dobitnik Nobelove nagrade za mir pred sudom zbog sumnje na proneveru

Sud u Bangladešu je danas podigao optužnicu protiv dobitnika Nobelove nagrade za mir Muhameda Junusa.
Dobitnik Nobelove nagrade za mir pred sudom zbog sumnje na proneveru
Foto: Pixabay
Optužnica je podignuta i protiv još 13 osoba, zbog sumnje da su izvršio proneveru preko dva miliona dolara (oko 1,8 miliona evra).
 
Sudija u glavnom gradu Daki nije prihvatio zahtev u kome se traži odbacivanje optužbi koje se odnose na Junusov neprofitni Gramin Telekom, dodajući da će suđenje početi 15. jula.
Junus koji je 2006. godine dobio Nobelovu nagradu za mir za mikrokreditiranje kao pomoć siromašnim ljudima, posebno ženama, izjasnio se da nije kriv i za sada je pušten uz kauciju. On je novinarima rekao da vlasti "maltretiraju" njega i ostale optužene i negirao da je umešan u korupciju.
Tužilaštvo je optužilo Junusa i ostale za proneveru 250 miliona taka (oko 1,8 miliona evra) iz fonda za socijalno staranje Gramin Telekoma, koji poseduje 34,2 odsto najveće kompanije mobilne telefonije u zemlji, Gramenfon, podružnice norveškog telekom giganta Telenora. Optuženi su i za pranje novca.
 
Junus je u januaru osuđen na šest meseci zatvora po odvojenoj optužbi za kršenje zakona o radu. Pušte je uz kauciju dok čeka presudu. 
 
Prošle godine, više od 170 globalnih lidera i nobelovaca pozvalo je premijerku Bangladeša Šeik Hasinu da obustavi sudski postupak protiv Junusa. Njegove pristalice kažu da je on na meti zbog njegovih zaoštrenih odnosa sa premijerkom Hasinom. Vlada odbacuje te optužbe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Jak zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 5,9 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je jutros region istočne Turske, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).