Gutereš: Govor mržnje pokazatelj diskriminacije, sukoba i zločina protiv čovečnosti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš rekao je da je govor mržnje pokazatelj diskriminacije, zlostavljanja, nasilja, sukoba i zločina protiv čovečnosti.
On je povodom Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje apelovao na promociju edukacije o ljudskim pravima.
 
"Videli smo kako se to odvijalo od nacističke Nemačke do Ruande, Bosne i dalje. Ne postoji prihvatljiv nivo govora mržnje. Svi moramo raditi na tome da ga potpuno iskorenimo", navodi se u saopštenju Gutereša.
Istakao je da govor mržnje može biti usmeren protiv žena, izbeglica, migranata, rodno različitih i trans osoba, kao i manjina.
 
"Poslednjih meseci smo videli porast antisemitskog i anti-muslimanskog govora mržnje na internetu i u javnim obraćanjima uticajnih lidera", rekao je Gutereš.
Podvukao je da države imaju obavezu prema međunarodnom pravu da sprečavaju i bore se protiv podsticanja mržnje, kao i da promovišu različitost, međusobno razumevanje i solidarnost.
 
On je rekao da su mladi često najviše pogođeni govorom mržnje, naročito na internetu, i da moraju biti deo rešenja.
 
"Obeležavajući Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje, hajde da svi radimo na promovisanju edukacije o ljudskim pravima, uključivanju mladih u demokratsko donošenje odluka i suprotstavljanju netoleranciji, diskriminaciji, predrasudama i stereotipima", poručio je Gutereš.
Strategija i Akcioni plan UN protiv govora mržnje pružaju okvir za rešavanje kako uzroka, tako i posledica ove pošasti, navodi se u saopštenju generalnog sekretara UN.
 
Rezolucijom je 18. jun proglašen kao Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje, oslanjajući se na Strategiju i Plan akcije UN protiv govora mržnje, koji su pokrenuti 18. juna 2019. godine.
  • milicica

    19.06.2024 11:30
    bas si nemoralan
    Podrzavate a kobajagi ne ratove, ubijanja pogotovo velikih a ne kao mrznju koja je produkt svega toga. Narod , obican narod gine i da ne mrze one koji ih ubijaju a to su politicari kao i ti
  • Kod nas

    18.06.2024 16:25
    Je to
    Veliki problem, reklo bi se nerešiv

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet