Mađarska od 1. jula predsedava EU, za to uzela Trampov slogan: "Učinimo Evropu ponovo velikom"

Moto predstojećeg šestomesečnog predsedavanja Mađarske EU biće "Učinimo Evropu ponovo velikom", izjavio je mađarski ministar za EU poslove Janoš Boka.
Mađarska od 1. jula predsedava EU, za to uzela Trampov slogan: "Učinimo Evropu ponovo velikom"
Foto: Pixabay
Boka je dodao da će biti uloženi aktivni napori za unapređenje procesa proširenja EU.
 
On je, predstavljajući prioritete i ambicije predsedavanja Mađarske, rekao da moto "Učinimo Evropu ponovo velikom" ukazuje na proaktivno predsedavanje Mađarske i simbolizuje ideju "da smo jači zajedno nego odvojeno", prenosi MTI.
 
"To zapravo pokazuje očekivanje da zajedno treba da budemo jači nego pojedinačno, ali da nam treba dozvoliti da ostanemo ono što jesmo kada se okupimo", rekao je Boka, a dodaje AP.
Komentarišući sličnost sa sloganom "Učinimo Ameriku ponovo velikom" bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Boka je istakao da je slogan fokusiran na Evropu.
 
"Ne znam da li je Donald Tramp ikada želeo da Evropu ponovo učini velikom", poručio je on.
 
Objasnio je da će Mađarska iskoristiti svoje predsedavanje EU za uvođenje novog konkurentnog poljoprivrednog sporazuma "usredsređenog na poljoprivrednike" i za traženje "efikasnije zaštite spoljnih granica, za upravljanje osnovnim uzrocima migracija i za unapređenje efikasnije politike povratka", navodi Politiko.
Istovremeno, dodao je, biće uloženi aktivni napori da se unapredi proces proširenja EU.
 
"Želimo da napravimo značajne korake u pogledu Moldavije, Gruzije i Ukrajine", rekao je Boka.
 
On je ocenio da predsedavanje EU mora da služi miru i bezbednosti Evrope.
 
"Mađarsko predsedavanje tražiće stvarna rešenja za stvarne probleme Evrope", naveo je Boka i dodao da Mađarska "ne obećava čuda, ali donosi šansu za promenu i napredak".
 
Mađarska će, nakon Belgije, predsedavati EU od 1. jula do 31. decembra.
  • \

    19.06.2024 08:34
    Slicnosti
    OK, slogan je vrlo slican Trampovom, a ime Janos Boka je isto kao ime jednog od glavnih junaka kwige "Decaci Pavlove ulice", od Ferenca Fehera. Nadam se da im / nece reci da previse "madjarijaju".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

AFP bio meta informatičkog napada

Informacioni sistem francuske agencije Frans pres (AFP) bio je meta napada koji je uticao na deo sistema za distribuciju vesti klijentima, objavljeno je danas.