Norveška pooštrava kontrolu nad usvajanjem dece iz inostranstva

Norveška je pooštrila kontrolu nad usvojenjima dece iz inostranstva, ali će dozvoliti da se ta praksa nastavi dok sprovodi istragu o zakonitosti i etičnosti ranijih usvojenja.
Norveška pooštrava kontrolu nad usvajanjem dece iz inostranstva
Foto: Pixabay
Potez da se omogući nastavak međunarodnih usvajanja je u suprotnosti sa stavom najvišeg regulatornog tela Norveške, Norveškom službom za zaštitu dece, vladinom agencijom poznatom kao Bufdir, koja je u januaru preporučila pauzu dok se istraga odvija.
 
Vlada je u decembru osnovala nezavisnu istražnu komisiju, da proceni da li norveške vlasti imaju dovoljno kontrole nad usvajanjima iz inostranstva i da li je došlo do nezakonitih ili neetičkih okolnosti prilikom usvajanja u Norveškoj. Očekuje se da će komisija završiti istragu krajem 2025. godine.
Istraga je pokrenuta nakon što su mediji u Norveškoj ukazali na navodna nezakonita usvajanja, tvrdeći da su neka deca na Filipinima prodata i da su im davani lažni izvodi iz matične knjige rođenih.
"Cilj je da se dobiju odgovori o tome da li je i u kojoj meri je bilo nezakonitih ili neetičkih situacija u vezi sa usvajanjem u Norveškoj", rekao je norveški ministar za decu i porodicu Kjersti Tope.
 
Vlada je saopštila da je primenila "mere za smanjenje rizika" za usvojenja iz inostranstva, uključujući zvaničnu reviziju svih dokumenata za svaki slučaj prenetih od organizacija za usvajanje u Bufdiru. Prošle godine, od Bufdira je zahtevano da revidira sporazume sa više zemalja, kako bi osigurala zakonitost usvajanja iz svake od njih.
 
Nakon pregleda, raskinuti su sporazumi sa Tajvanom, Tajlandom, Filipinima, Madagaskarom, Češkom, Mađarskom, Južnom Afrikom i Peruom. Samo su ugovori sa Kolumbijom i Bugarskom ostali na snazi, dok je Južna Koreja dobila ograničenu dozvolu, saopštila je norveška vlada.
  • Svetlana

    19.06.2024 21:38
    Usvajanje
    Naravno da nece da napisu i Srbija.Taj ugovor za Srbiju je potpisala Kisicka, to se od nje i moglo ocekivati.
  • A,Srbija?

    19.06.2024 20:06
    A,Srbija?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Galebovi napali devojku u Splitu

Nekoliko galebova je grupno napalo jednu Splićanku, koja se nakon početnog šoka, uz pomoć prolaznika odbranila rukama i tako izbegla teže povrede.