Rusija televizijsku novinarku stavila na listu terorista

Ruski finansijski nadzornik Rosfinmonitoring danas je uvrstio televizijsku novinarku Tatjanu Lazarevu na listu "terorista i ekstremista".
Rusija televizijsku novinarku stavila na listu terorista
Foto: Pixabay
Kako piše Radio slobodna Evropa (RSE), prethodno je ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je pokrenulo istragu protiv Lazareve po optužbi za opravdavanje terorizma.
 
Optužba proizilazi iz izveštaja Lazareve o ukrajinskim dronovima koji napadaju ruske lokacije.
Ministarstvo je prošle nedelje postavilo novinarku na listu osoba koju potražuju ruske vlasti.
Lazareva, koja je otvoreno osudila rusku invaziju na Ukrajinu, dodata je jula 2022. godinu na rusku listu "stranih agenata".
 
Pobegla je iz Rusije nakon što je Moskva započela invaziju.
 
Inače, Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, odobrila je u maju predlog zakona kojim se pojedincima sa kontroverznog spiska "stranih agenata" zabranjuje učestvovanje na izborima.
Kako prenosi RSE, taj potez usledio je nakon najave pojedinih opozicionih političara i novinara, koji su proglašeni za "strane agente", da će učestvovati na izborima za Gradsku dumu Moskve u septembru 2024. godine.
 
Prema dokumentu, ruski građani koji su prepoznati kao "strani agenti" biće lišeni prava da budu birani u federalne, regionalne i lokalne vlasti.
 
Među onima koji su izrazili želju da učestvuju na izborima su upravo Tatiana Lazareva, koja živi u Španiji, novinar Sergej Markelov, opoziciona političarka Elvira Vikhareva i ekonomista Vladislav Inozemtsev.
  • Particulare matter

    21.06.2024 09:56
    @B
    Država Srbija je znala da će tog dana RTS biti meta bombardovanja. Aleksandar Vučić koji je tada bio ministar informisanja (propagande) je znao tu informaciju i ništa nije preduzeo.
  • Plaćač poreza

    21.06.2024 09:53
    Srbi su isti kao Rusi. Svi narodi su pobegli i od nas i od njih.
  • B

    20.06.2024 08:07
    Sećanje
    NATO ubio 17 novinara u RTS-u, a posle državnog udara domaći poltroni osudili direktora televizije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Protesti u Izraelu, blokirani putevi

Protesti protiv Vlade Izraela počeli su jutros širom zemlje blokiranjem puteva, pozivima na izbore i sporazum o oslobađanju talaca zatočenih u Pojasu Gaze.

Masud Pezeškijan novi predsednik Irana

Reformistički kandidat Masud Pezeškijan izabran je za novog predsednika Irana, pošto je u drugom krugu predsedničkih izbora pobedio konzervativnog rivala Saida Džalilija.