Mark Rute sledeći generalni sekretar NATO-a

Holandski premijer Mark Rute biće sledeći generalni sekretar NATO-a nakon što su se sve 32 članice alijanse složile da odlazeći premijer nasledi trenutnog šefa NATO-a Jensa Stoltenberga.
Mark Rute sledeći generalni sekretar NATO-a
Foto: Pixabay
To je objavio danas Politiko.
 
Vest dolazi nakon što je rumunski predsednik Klaus Johanis objavio da povlači svoju kandidaturu za generalnog sekretara NATO-a i da ce njegova zemlja podržati Ruteovu kandidaturu.
Rumunski vrhovni savet odbrane takođe je odlučio da Ukrajini pokloni jedan od dva operativna sistema "Patriot", ali pod uslovom daljih pregovora sa saveznicima da ga zameni sličnim sistemom protivvazdušne odbrane, prenosi Rojters.
NATO bira šefa Severnoatlantske alijanse na osnovu konsenzusa, a 29 zemalja članica već je podržalo Rutea kao Stoltenbergovog naslednika, dok su Mađarska, Slovačka i Rumunija bile poslednje koje su se opirale toj opciji.
 
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg prvi put je podržao Rutea kao kandidata za novog generalnog sekretara, opisujući ga kao "vrlo jakog kandidata".

Teme

nato

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Još dva šumska požara u blizini Atine

Zbog dva velika šumska požara u blizini Atine, lokalne vlasti su izdale hitna naređenja da se neki stanovnici evakuišu, a drugi ostanu kod kuća i zatvore prozore kako bi se zaštitili od dima.

Sutra počinje mađarsko predsedavanje EU

Šestomesečno predsedavanje Savetu EU Mađarske počinje sutra a jedan od sedam prioriteta Budimpešte biće dosledna i na zaslugama zasnovana politika proširenja.