Preminuo čuveni glumac Donald Saterlend

Legendarni kanadski filmski i televizijski glumac Donald Saterlend preminuo je u 88. godini, potvrdio je njegov sin Kifer Saterlend.
Preminuo čuveni glumac Donald Saterlend
Foto: Beta/AP (Chris Pizzello)
Glumio u više od 140 filmova, a najpoznatije uloge su mu u "Dvanaest žigosanih" (The dirty dozen) iz 1967. godine, "Ratnicima" (Kelly's Heroes) iz 1970. godine, "Običim ljudima" (Ordinary people) iz 1980. i "Građaninu Iks" (Citizen X) iz 1995. godine.
 
Za svoja glumačka ostvarenja na filmu dobio je počasnog Oskara 2017. godine.
"Mislim da je jedan od najvažnijih glumaca u istoriji filma“, objavio je njegov sin Kifer Saterlend na društvenoj mreži Iks.
"Nikad nije zastrašen ulogom, dobrom, lošom ili ružnom. Voleo je ono što je radio i radio ono što je voleo, a više od toga niko ne može tražiti", napisao je u oproštajnoj poruci Saterlendov sin.
 
Rođen u Sent Džonu u Nju Branzviku, Donald Meknikol Saterlend je bio sin prodavca i nastavnika matematike. Odrastao u Novoj Škotskoj, bio je disk džokej sa sopstvenom radio stanicom sa 14 godina.
 
U poslednjoj deceniji karrijere Saterlend je sve više radio na televiziji, najviše u HBO-ovoj emisiji "Put u rat", u kojoj je igrao sekretara za odbranu predsednika Lindona Džonsona Klarka Kliforda, poseća AP
  • Alex

    21.06.2024 13:30
    Odlaze najbolji
    M.A.S.H., Ratnici (Kelijevi heroji), Dvadeseti vek, Klut, Igla....- filmovi koji su oblikovali i mene u periodu mog odrastanja i sazrevanja. Počivaj u miru, legendo!
  • Vule

    21.06.2024 11:10
    strašan glumac
    Žao mi je. Sjajne uloge, maestralan.
  • Sale NS

    21.06.2024 09:00
    Višak!
    Ono "čuveni" u naslovu je nepotrebno, svi znamo kakav je to glumac bio, kakvu god ulogu damu daju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet