SAD uvele sankcije rukovodiocima firme za sajber bezbednost Kasperski

Vašington je objavio da je uveo ekonomske sankcije protiv 12 rukovodilaca ruske firme za sajber bezbednost Kasperski.
SAD uvele sankcije rukovodiocima firme za sajber bezbednost Kasperski
Foto: Pixabay
Prethodno je zabranjena upotreba antivirus softvera te kompanije u SAD.
 
"Današnjim delovanjem protiv rukovodilaca Kasperski Laba naglašavaju se naše preuzete obaveze da ćemo garantovati integritet našeg digitalnog prostora da zaštitimo naše građane od zlonamernih onlajn pretnji", rekao je podsekretar ministarstva finansija zadužen za terorizam i finansijska pitanja Brajan Nelson.
Sankcije koje je objavilo američko ministarstvo finansija predstavljaju "odgovor na trajne rizike u oblasti digitalne bezbednosti". 
 
"SAD su rešene da zaštite i sačuvaju integritet naše informacione i komunikacione tehnologije od onlajn pretnji", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler. 
On je rekao da proizvodi i rešenja sajber bezbednosti Kasperskog omogućuju  pristup podacima na računarima na kojima je instaliran njihov softver, kao i da je Kasperski pod kontrolom ili upravom ruske vlade i da bi mogao da iskoristi taj privilegovan pristup za dobijanje osetljivih podataka, uključujući ličnih podataka ili da zaobiđe mere sajber bezbednosti.
 
Miler je rekao da to predstavlja neprihvatljiv rizik za unutrašnju bezbednost SAD ili Amerikance.
 
Američko ministarstvo trgovine juče je objavilo da Kasperski više nema dozvolu da prodaje svoj softver u SAD-u ili da dalje obezbeđuje ažuriranje softvera koji se već koristi.
 
Zabrana se odnosi i na pridružene kompanije i matične kompanije Kasperski Laba.
 
Kasperski će moći da sprovodi neke aktivnosti do 29. septembra da bi se dalo vremena klijentima da nađu alternativu. 
 
Kremlj je danas osudio "nelojalnu konkurenciju" Vašingtona. 
 
Taj softver je već 2007. bio zabranjen u saveznim agencijama SAD. 
  • Haha

    22.06.2024 13:08
    @Kto kihnot
    Čitam tvoj zluradi i maliciozni komentar. Ti si jedini koji tvrdi da naše želje imaju veze sa "hićom". A baš naprotiv, naše želje su jaka i stabilna Rusija. Ali kad pogledaš poslednjih 5 godina apsolutno svi parametri govore da Rusija ide u potpuno suprotnom pravcu. I to u potpunosti zahvaljujući sopstvenim potrzima i odlukama.
  • Kto kihnot

    22.06.2024 08:31
    Particulare matter @ "Poraz Rusije", ahahahhahahahahahahaahahahahahaahaaa.... Kakve gomila besmislica, jedino hica bi mogao da pokusa da vam ispuni zle zelje, ali odavno nije ziv! Zahvaljujuci samo, jedino i iskljucivo Svetoj Rusiji!
  • Particulare matter

    22.06.2024 06:05
    Rusija je mogla da počne novu istoriju 1991. Svet je bio više nego otvoren za Rusiju. Imali su priliku da preispitaju sopstvenu imperijalnu prošlost. Ali ne, zaglavili su se u sumanutom ratu. Tokom prethodnih 20 godina imali su reke novca od nafte i gasa koji su po visokim cenama prodavali Evropi kao najvećem kupcu. Trilion dolara kojim su mogli kupiti sve . Tog kupca i novca više nema. Sve jači totalitarizam, kult sovjetske prošlosti, agresija,. Dve i po godine od početka rata Putin je zaglibljen u apsurdno ratu, na listi je diktatora, koji sve više zavisi od Kine, traži vojnu pomoć od Irana i Severne Koreje. Poraz Rusije je neminovan i neophodan jer bi nas pobeda Rusije dovela u 1939. godinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Protesti u Izraelu, blokirani putevi

Protesti protiv Vlade Izraela počeli su jutros širom zemlje blokiranjem puteva, pozivima na izbore i sporazum o oslobađanju talaca zatočenih u Pojasu Gaze.