Milanović: Hrvate i Srbe nije spajala vekovna mržnja već saradnja i propuštene šanse

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je da je prava prilika da se, na Dan antifašističke borbe, postavi pitanje šta za Hrvate znače partizani, Sutjeska i Neretva.
Prilika je to, kaže, da se postavi pitanje i šta to znači za odnose sa Srbima, sa kojima su se Hrvati zajedno borili protiv fašizma.
 
Milanović je, na obeležavanju 83. godišnjice osnivanja prvog partizanskog odreda i prve antifašističke jedinice u Hrvatskoj u Spomen-parku Brezovica kod Siska, ocenio da Hrvate i Srbe nije spajala vekovna mržnja, nego saradnja i šanse koje su propuštene.
"Stalno se skrivamo iza teze da je to vekovna mržnja kojoj i tako nikad nije bilo spasa i nije moglo drukčije završiti, a istina je puno drukčija", ocenio je Milanović.
 
Naveo je da je pogrešna predstava da su 1941. godine svi u Brezovici bili Hrvati.
 
"To je pogrešno, jer oni sebe tako nisu videli", kaže on.
"Oni su bili borci za slobodu i bili su komunisti. I to je njihova jako važna odrednica, soj ljudi koje mi danas ne možemo razumeti. I svi ovi hrvatski prvaci i velikani čija su imena ovde bila s razlogom spominjana, pa i Tuđmanovo, bili su pre svega komunisti, internacionalisti, pa onda Hrvati“, naglasio je Milanović.
 
"Bili su politički komesari – i Franjo Tuđman i Janko Bobetko i neki drugi među njima. I na Sutjesci i Neretvi kosti su ostavile tisuće Dalmatinaca, ali i Dalmatinaca Srba. I nekoliko tisuća banijskih Srba pokušavalo je bratstvom po oružju očuvati nešto što imperijalna i osvajačka logika beogradske klike nije dopuštala“, rekao je on.
 
Milanović je naveo da je Hrvatska članica NATO, ističući da nije "puki poslušnik i papagaj koji će ponavljati nekoliko naučenih fraza koje je napisao neko drugi“.
 
"Mi imamo svoj stav, svoju istoriju, svest o sebi, o tome ko smo, šta smo i gde smo bili, s kim smo živeli i s kim treba da živimo dalje“, rekao je Milanović.
  • Heruvim

    23.06.2024 11:55
    Vuk
    Kostić je rekao istinu , zid ... ALO ni danas ne može predsednik da poseti Jasenovac ...
  • Tako je

    23.06.2024 10:55
    Svako
    Ukrupnjavanje, što je bila Jugoslavija, je bolje od usitnjavanje, što su nastale državice
    Ali tako, došlo vreme pa je fukara progovorila, pametni zaćutali ili bar nisu bili dovoljno glasni i... Država se raspala
  • Vuĺe

    23.06.2024 09:47
    Duhovito, ali sasvim netacno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.