U SAD više sajtova sa lažnim vestima nego pravih medija

Istraživanje koje je sprovela Organizacija za odbranu od dezinformacija NewsGuard pokazalo je da u SAD ima više sajtova sa lažnim vestima, nego pravih medija.
U SAD više sajtova sa lažnim vestima nego pravih medija
Foto: Pixabay
Lažni sajtovi koji žele da odaju utisak da su informativni sada su brojniji od legitimnih lokalnih info-sajtova vesti, a Rusija igra vodeću ulogu u njihovom širenju, kažu medijski analitičari, prenosi GA.
Oni koji stoje iza ovakvih sajtova su uglavnom stranački subjekti ili oni koji plasiraju tekstove za "klik-bejt" i generisanje maksimalnog profita, navodi NewsGuard uz obrazloženje da je upotreba tehnologije i veštačke inteligencije omogućila rast lažnih info-sajtova.
Urednica NewsGuard za AI i strani uticaj Mekenzi Sadegi rekla je za Glas Amerike da brojke najavljuju sumorni razvoj događaja koji bi mogao da predstavlja pretnju slobodi štampe i predsedničkim izborima u SAD doprinoseći daljem padu poverenja u onlajn medije.
 
"Broj ovih sajtova se povećao po veličini, obimu i sofisticiranosti. Sada vidimo da je broj od 1.265 premašio broj dnevnih lokalnih novina u SAD, što je alarmantno", navela je Sadegi.
  • Б

    23.06.2024 20:47
    Некад и САД
    Ових дана је обележена годишњица афере Вотергејт. "Пентагонски папири" су значајно помогли у промени расположења према рату у Вијетнаму. То је било тада, а данас неколико корпорација контролише буквално све медије у САД. Оних неколико независних се проглашавају "Путиновим" или "кинеским", само зато што нису у власништву МАрдока, или под контролом ЦИА. Новинари који су открили Вотергејт су живели слободно, Челзи Менинг је у затвору, Асанжу прете стотине година робије, Глен Гринвалд је у Бразилу, а Сноуден је у Русији. Размислите зашто.
  • milicica

    23.06.2024 14:54
    demokratija
    Malo sutra . Krivac za sve i svasta vam je uvek naravno Rusija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.