Više od hiljadu hodočasnika umrlo od vrućine tokom hadžiluka u Meki

Više od hiljadu hodočasnika preminulo je tokom hadžiluka u Meki, koji su obeležile ekstremno visoke temperature, saopštili su danas zvaničnici.
Više od hiljadu hodočasnika umrlo od vrućine tokom hadžiluka u Meki
Foto: Beta/AP
Među preminulima je najviše Egipćana - prema navodima egipatskih vlasti stradalo ih je najmanje 530, javlja Rojters.
 
Egipatske vlasti su zbog velikog broja smrtnih slučajeva u Meki ukinule licence vlasnicima 16 turističkih kompanija i predale njihove slučajeve tužilaštvu.
Prema navodima specijalne egipatske komisije na čelu s premijerom Mustafom Madbulijem, više od 30 smrtnih slučajeva u Meki rezultat je hroničnih bolesti.
 
Saudijski nacionalni centar za meteorologiju upozorio je da će temperatura vazduha u Meki i okolini premašiti 50 stepeni Celzijusa tokom godišnjeg hadža.
Neke porodice žrtava krive saudijske vlasti ili vlasti sopstvenih zemalja jer nisu organizovale dovoljno zaklona od ekstremne vrućine. Drugi krive one koji su došli na hadžiluk bez zvanične registracije, prenosi Dojče vele.
 
Vlasti Saudijske Arabije tvrde da je pre početka hadža već bilo 170.000 neregistrovanih, a oni nemaju pristup klimatizovanim prostorima, vodi, hladovini...
 
Muslimanski hodočasnici okupili su se najpre prošlog vikenda na planini Arafat, nakon čega je počeo trodnevni ritual simboličnog kamenovanja đavola i obilazak oko Kabe, najsvetijeg mesta islama, u gradu Meki. Većina hodočasnika potom iz Meke odlazi do Medine, udaljene oko 340 kilometara, kako bi se pomolili u ​​grobu proroka Muhameda, Svetoj odaji.
 
Prema navodima saudijskih vlasti, više od 1,83 miliona muslimana obavilo je ove godine hadž, uključujući više od 1,6 miliona hodočasnika iz 22 zemlje i oko 222.000 saudijskih državljana.
  • Jole

    24.06.2024 12:22
    strašno
    sućut svim obiteljima poginulih, žao mi je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet