Hrvatska će legalizovati prostituciju po švedskom modelu: Kažnjavaće se klijenti

Pred hrvatskim zakonodavcima uskoro bi se mogao naći predlog izmene zakona koji podrazumeva uvođenje tzv. švedskog modela prema kom prostitucija neće spadati u prekršajne radnje.
Hrvatska će legalizovati prostituciju po švedskom modelu: Kažnjavaće se klijenti
Foto: Pixabay
Međuresorna radna grupa formirana pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske, u saradnji sa stručnjacima, univerzitetskim profesorima, naučnicima, predstavnicima pravobranilaštva i nevladinih udruženja, napravila je sveobuhvatnu analizu postojećeg Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojim se reguliše i odavanje prostituciji, pa je potom predložila da hrvatsko zakonodavstvo preuzme tzv. švedski model, prema kom se za prostituciju ne kažnjavaju prostitutke nego samo klijenti.
Kako su Jutarnjem listu potvrdila tri nezavisna izvora, takav zaključak dobio je političku podršku ali su svi uključeni u taj proces obavezli da o tome neće govoriti dok predlog ne iznese sam resorni ministar Davor Božinović.
Nordijski i švedski model pristupa seksualnom radu kriminalizuje klijente ali ne i same prostitutke.
 
Drugim rečima, onaj ko plati nekom za seksualnu uslugu je izvršio krivično delo, a ne osoba koja mu je pružila uslugu.
  • TsiBB

    24.06.2024 16:40
    ?
    Ako je nešto protuzakonito kažnjavati obe strane, i pružatelja i korisnika usluga!
    Ako nije protivzakonito neka se naplati porez i obe strane ostave na miru!
  • wq

    24.06.2024 10:53
    To znači da će se utrostručiti priliv hrvatskih turista u BG, ionako već pričaju da samo zbog toga i dolaze u Srbiju.
  • Venja

    24.06.2024 08:40
    Kazne
    Treba kažnjavati pre svega makroe i to žestokim kaznama, a onda i 'klijente' tj. te paćenike koji ne mogu doći do seksa drugačijim putem. A te mučenice izvlačiti i socijalizovati, lečiti od bolesti zavisnosti, pomoći im da povrate dostojanstvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Jak zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 5,9 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je jutros region istočne Turske, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).