VIDEO Nakon pet godina u zatvoru: Asanž postigao dogovor, priznaće krivicu

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž trebalo bi ove nedelje da se izjasni krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži, u dogovoru koji će okončati njegov zatvor u Britaniji.
VIDEO Nakon pet godina u zatvoru: Asanž postigao dogovor, priznaće krivicu
Foto: Beta/AP
Ovaj dogovor će mu ujedno omogućiti da se vrati kući u Australiju, okončavajući dugu pravnu odiseju. 
 
Rojters javlja da je Asanž napustio zatvor Belmarš u Velikoj Britaniji, u kom je proveo pet godina.
Asanž (52) je pristao da prizna krivicu po jednoj tački optužnice - udruživanje radi dobijanja i otkrivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima pred Okružnim sudom SAD-a na Marijanskim ostrvima, američkoj teritoriji u Tihom okeanu.
 
 
Asanž bi trebalo da bude osuđen osuđen na 62 meseca već odslužene kazne na saslušanju na ostrvu Sajpan u sredu u 9 ujutro po lokalnom vremenu, a očekuje se da će se nakon tog ročišta vratiti kući, u Australiju. Asanžov advokat nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.
Vikiliks je 2010. godine objavio stotine hiljade poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku, što je najveći sigurnosni propust u istoriji američke vojske, zajedno s nizom diplomatskih depeša.
 
Asanž je optužen za vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog Vikiliksovog masovnog objavljivanja tajnih američkih dokumenata, koje je otkrila Čelsi Mening, bivša analitičarka američke vojne obaveštajne službe koja je takođe bila procesuirana prema Zakonu o špijunaži.
 
Mnoštvo od više od 700.000 dokumenata uključivalo je diplomatske depeše i izveštaje sa fronta, poput snimka američkog helikoptera iz 2007. kako puca na osumnjičene pobunjenike u Iraku, ubivši desetak ljudi, uključujući dvoje novinara Rojtersa. Taj je video objavljen 2010.
 
Optužbe protiv Asanža izazvale su bes među njegovim brojnim globalnim pristalicama koji su dugo tvrdili da Asanž kao izdavač Vikiliksa ne bi trebalo da se suoči s optužbama koje se obično koriste protiv službenika savezne vlade koji kradu informacije. Mnogi zagovornici slobode medija tvrdili su da kazneno optuživanje Asanža predstavlja pretnju slobodi govora.
  • Dokaz

    25.06.2024 17:31
    Različitosti
    Seća li se neko Navaljnija?
  • Ivan S

    25.06.2024 10:06
    Potrkušica
    Podsetiti se u slučaju Asanž prljave uloge Švedske koju nam predstavljaju kao šampiona demokratije.Lažna optužba za pokušaj silovanja i zahtev za saslušanje blokirali su kretanje Asanža u Engleskoj i pre no što su Ameri zagražili njegovo izručenje.Posle su povukli optužbe i pokušali da se izvuku iz priče u tišini(k'o puvanjci).
  • Kustos

    25.06.2024 08:21
    Ok, ali ...
    Nadam se da će konačno da ga puste iz zatvora gde je potpuno PROTIVPRAVNO držan i maltretiran sve dok nije postao senka od čoveka... USA demokratija i sloboda. Inače, uhapšen u ambasadi strane države, što je razbojništvo, pod izmišljenim optužbama koje su sve povučene čim im je bio u kandžama... I sad ga puštaju, ali sugerišu da može samo u Australiju (inače kolevku nezavisnosti i slobode - videti slučaj N.Đokovića), što znači usovno, opet protivpravno ga puštaju, da bude pod NADZOROM 24h, da ne sme da putuje, radi itd. Ali ok, ovo je prvi korak, videćemo šta dalje... Treba svi da (nastavimo) da brinemo za njega i njegov život (bojim se), jer ASANŽ je globalni narodno HEROJ!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet