UNESKO: Australija da preduzme hitne mere da zaštiti Veliki koralni greben

Australija mora da preduzme "hitne" mere da zaštiti Veliki koralni greben usvajanjem ambicioznijih klimatskih ciljeva, ističe Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO.
UNESKO: Australija da preduzme hitne mere da zaštiti Veliki koralni greben
Foto: Pixabay
Najveći koralni ekosistem na svetu "ozbiljno je ugrožen" i prioritet je "hitna i održiva akcija", navodi se u izveštaju organizacije UN.
UNESCO je zatražio od Australije da početkom 2025. godine dostavi informacije o naporima za zaštitu i očuvanje korala, ali ne preporučuje da se ovo mesto stavi na listu ugrožene svetske baštine.
Ekološki aktivisti smatraju da bi odluka Uneska trebalo da se shvati kao "poziv za buđenje".
 
"UNESCO je zatražio od Australije da postavi ambicioznije klimatske ciljeve i dao nam je rok do februara 2025. da podnesemo izveštaj o napretku", rekao je je generalni direktor Grinpisa za Australiju i Pacifik Dejvid Riter.
 
Velikom koralnom grebenu, na severoistoku Australije, preti izbeljivanje usled globalnog zagrevanja, sa 73 odsto ugroženih grebena, saopštia je u aprilu uprava ove lokacije.
  • Slucaj

    25.06.2024 18:21
    A ja sam mislila da sam na tv videla da ga stite, koliko mogu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tramp odbio još jednu debatu

Donald Tramp je na mitingu u Vilmingtonu u Severnoj Karolini odbio ideju još jedne predsedničke debate, rekavši da Kamala Haris želi revanš jer gubi.