Rusija uvela zabranu rada za 81 medij iz Evropske unije

Rusija je odlučila da zabrani rad na svojoj teritiriji 81 medijskoj kući iz Evropske unije.
Rusija uvela zabranu rada za 81 medij iz Evropske unije
Foto: 021.rs
To je odgovor na odluku Saveta EU da od danas zabrani "svaku radiodifuznu aktivnost" tri ruska medija - RIA novosti, Izvestija i Rosijska gazeta, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi.
 
Kako se navodi, radi se o medijima "koji sistematski šire lažne informacije o napretku specijalne vojne operacije u Ukrajini", prenosi Tass.
Među zabranjenim medijima su nemački Špigl, Cajt i Frankfurter Algemajne Cajtung, španski El Pais, italijanski La Stampa i La Republika, francuski mediji Le Mond i Liberasion, kao i panevropski Politiko i EUobserver.
Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je Rusija više puta i na različitim nivoima upozoravala da "politički motivisano uznemiravanje domaćih novinara i neosnovane zabrane ruskih medija u EU neće ostati bez odgovora“.
 
"Uprkos tome, Brisel i glavni gradovi zemalja članica EU su izabrali da krenu putem eskalacije, primoravajući Moskvu da preduzme proporcionalne protivmere. Odgovornost za ovakav razvoj događaja je isključivo na rukovodstvu Evropske unije i njenih članica koje su podržale tu odluku", istakli su u ruskom ministarstvu.
 
Ministarstvo spoljnih poslova je dodalo da će Moskva, ukoliko se ukinu ograničenja za ruske medije, preispitati svoju odluku u odnosu na evropske medije. 
  • Faradej

    25.06.2024 21:17
    Medijski kavez
    Dobro jutro Rusi, konačno ste se opsetili. Ni jedan jedini ruski medijski sajt ne možete otvoriti na teritoriji EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

AFP bio meta informatičkog napada

Informacioni sistem francuske agencije Frans pres (AFP) bio je meta napada koji je uticao na deo sistema za distribuciju vesti klijentima, objavljeno je danas.