Poljska napravila korak ka ublažavanju propisa o abortusu

Poljska je danas napravila prvi korak ka ublažavanju propisa o abortusu, nakon što je parlamentarna komisija preporučila dekriminalizaciju prekida trudnoće u prvih 12 nedelja.
Poljska napravila korak ka ublažavanju propisa o abortusu
Foto: Pixabay
Bivša vladajuća stranka krajnje desnice Pravo i pravda, koja je vodila zemlju osam godina do gubitka vlasti na izborima prošlog oktobra, 2020. godine je uvela skoro potpunu zabranu abortusa, dozvoljavajući ga isključivo u slučajevima silovanja ili incesta, ili ako je ugrožen život majke, prenosi Politiko.
Nova poljska vlada, koju predvodi bivši predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, pokušava da liberalizuje više zakona, uključujući propise o abortusu, ali su neslaganja unutar vladajuće koalicije usporila napredak.
U aprilu je parlament poslao četiri predloga o tome kako da se ublaže zakoni o abortusu novoosnovanoj specijalnoj parlamentarnoj komisiji, koja treba da dođe do kompromisnih rešenja.
 
Komisija je danas usvojila jedan od predloga i preporučila parlamentu da u potpunosti dekriminalizuje abortus u prvih 12 nedelja, a to bi na dnevnom redu skupštine trebalo da bude kasnije ove godine. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres jačine 7,2 stepena pogodio Peru

Zemljotres jačine 7,2 stepena po Rihterovoj skali potresao Peru rano jutros, a prema navodima vlasti te zemlje, još uvek nema podataka o eventualnim žrtvama, prenosi Asošijeted pres.