Hrvatska vraća obavezni vojni rok: "Ko neće pušku, nosiće motiku, ali će dužnost morati da odradi"

Hrvatska vraća obavezni vojni rok 16 godina posle ukidanja.
Hrvatska vraća obavezni vojni rok: "Ko neće pušku, nosiće motiku, ali će dužnost morati da odradi"
Foto: Screenshot (Youtube/MORH)
Vojna obveza za sve mladiće starije od 18 godina trebalo bi da stupi na snagu s prvim danom sledeće godine.
 
Ministar odbrane Hrvatske kaže da je za uvođenje vojnog roka sve spremno i da se još samo čeka politička procedura.
 
"Između dva i tri meseca je u planu da se sprovodi obavezno služenje vojnog roka. Ono što je bitno naglasiti je da smo mi podigli naknade, one su sada 900 evra mesečno i ta naknada će verovatno ostati", rekao je potpredsednik hrvatske Vlade i ministar odbrane Ivan Anušić, prenosi N1.
Ideja je da se što više mladih zadrži unutar sistema odbrane, a prema procenama, godišnje bi obuku trebalo da prođe njih oko 15.000, objavio je HRT.
 
"Bezbednosni izazovi su takvi da pred sve nas, ne samo Hrvatsku, već i mnoge zemlje u svetu i Evropi, stavljaju obavezu promišljanja kako aktivirati taj model", rekao je potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.
U Hrvatskoj je obavezno služenje vojnog roka ukinuto 2008, a umesto obaveznog uvedeno je dobrovoljno služenje vojske.
 
"Ta odluka je u tom periodu bila ispravna, a nove okolnosti i novo razdoblje zahtevaju nove odluke. Prema tome, više o detaljima kada detalje saznamo", rekao je predsednik Odbora za odbranu Arsen Bauk (SDP).
 
Tada, pre 16 godina, skoro 90 odsto mladih pozivalo se na prigovor savesti. Za one koji sada odbiju da stave pušku na rame - postoji drugi plan.
 
"Nosiće grabulje i motiku, recimo, vreće kada se budu stavljali nasipi protiv mogućih poplava, nosiće neke druge stvari. Oružje neće morati da nose, ali će svoju dužnost i obavezu prema državi morati da odrade", poručuje hrvatski ministar odbrane.
 
Taj deo obuke biće zadatak sistema civilne zaštite. Regrute će, kako kažu, učiti veštinama za život.
 
"Kada dođe do određenog rizika, do narastanja rizika, kako bi znao prvo da se pomeri od rizika, kako da pomogne sebi i onome pored sebe", rekao je Damir Trut, direktor Direktorata civilne zaštite.
U Hrvatskom generalštabu naglašavaju i važnost osposobljavanja mladih za samozaštitu.
 
"Od pružanja prve pomoći, reakcije u prirodnim nepogodama, nesrećama i katastrofama, pa sve do prepoznavanja različitih oblika nekonvencionalnih pretnji i izazova", rekao je penzionisani general-pukovnik Mladen Kruljac, potpredsednik HGZ-a.
 
No, za one koji budu civilno služili - obuka će trajati duže i uz znatno manje povlastice.
  • Професор

    26.06.2024 14:13
    А ови наши килави ће позвати у армију кад Хрвати умарширају у Н.Сад . Гори су од Милошевића и Тадића колико су неспособни да створе респекта силну војну силу у складу са окружењем.
  • /

    26.06.2024 12:57
    /
    @Лиманац
    prvo ti.
    gde si bre ovih dana?
    nema te da kazes nesto u korist kacavende, pahomija, vucevica ili da docekas fudbalere kako izlaze iz hrvatskog aviona
  • Лиманац

    26.06.2024 11:58
    Лицемери
    Где су сада они што нам соле памет како Србија не треба да врати обавезу служења војног рока?
    Још како ће се служити.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres jačine 7,2 stepena pogodio Peru

Zemljotres jačine 7,2 stepena po Rihterovoj skali potresao Peru rano jutros, a prema navodima vlasti te zemlje, još uvek nema podataka o eventualnim žrtvama, prenosi Asošijeted pres.