Sijarto: Mađarska će tokom predsedavanja EU otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom

Mađarska će tokom svog predsedavanja EU, koje počinje 1. jula, otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom.
Takođe će voditi međuvladine razgovore sa svih pet kandidata za članstvo Zapadnog Balkana u okviru svojih nastojanja da ubrza proširenje EU u tom regionu, izjavio je ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.
 
Sijarto je rekao da Mađarska takođe planira da zatvori najmanje sedam poglavlja sa Crnom Gorom, otvori prva sa Albanijom i usvoji pregovarački okvir sa Bosnom i Hercegovinom, što je, kako je naveo, prvi korak do otvaranja prvog poglavlja pregovora. 
"Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada, prekopotreban za povratak saradnji Istoka i Zapada zasnovanoj na međusobnom poštovanju, koja bi mogla da pokaže izlaz iz sadašnje turbulentne ere prožete krizama. Mađarska je spremna da preuzme tu ulogu i da podrži države Zapadnog Balkana da postupe na sličan način", rekao je Sijarto, prenosi agencija MTI.
On je naveo da će Mađarska takođe nastojati da započne suštinske razgovore sa novom, kako je rekao, "snažno prointegracijskom" vladom Severne Makedonije.
 
"Integracija tih zemalja je u ekonomskom, kao i političkom i bezbednosnom interesu Mađarske", ocenio je mađarski ministar.
 
Prema njegovim rečima, investicije Mađarske u regionu dostigle su 2,5 milijardi evra, a trgovina je porasla četiri puta od 2010. godine, na preko sedam milijardi evra.
 
"Mađarska takođe pomaže proces integracije slanjem stručnjaka i obučavanjem zvaničnika za komplikovani proces pridruživanja", rekao je Sijarto.
  • Plaćač poreza

    27.06.2024 12:01
    Kad Kaja Kalas kojoj su i majku i baku rusi za vreme Sovjetske okupacije Estonije deportovali u Sibir bude postavljena za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednost češaćetebae vi rusofili i u Budimpešti i u Beogradu a ne da otvarate poglavlja. Ona sa rusofilskim manipulatorima odlično zna kako.
  • zztop

    26.06.2024 20:10
    Pa i ostalih 26 država se nešto pita ...
  • @poglavlje 35

    26.06.2024 17:43
    Brics je ništa. Nema nikakve organe, nikakvu organizaciju. Nema službenike. Uz to, totalno je izgubio na značaju, ugledu i snazi od februara 2022.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

AFP bio meta informatičkog napada

Informacioni sistem francuske agencije Frans pres (AFP) bio je meta napada koji je uticao na deo sistema za distribuciju vesti klijentima, objavljeno je danas.