Suđenje Tačiju: Iskaz svedoka iza zatvorenih vrata, sudije izuzele optužbe protiv Seljimija

Haški proces bivšem vodji OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, nastavljen je danas iskazom zaštićenog svedoka optužbe iza zatvorenih vrata.
Suđenje Tačiju: Iskaz svedoka iza zatvorenih vrata, sudije izuzele optužbe protiv Seljimija
Foto: 021.rs
Zajedno sa Tačijem, za zlodela nad Albancima, Srbima i Romima u više od 40 pritvora OVK, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
 
Svi su u vreme obuhvaćeno optužnicom bili članovi Glavnog štaba OVK i takozvane privremene vlade Kosova.
Današnji svedok, čiji je identitet zaštićen šifrom 4846, na albanskom jeziku je dao zakletvu da će govoriti istinu, a zatim je zasedanje suda bilo zatvoreno.
 
Kako je ranije objavljeno na internet stranici Specijalizovanih veća Kosova, raspravno veće nije tužiocima dozvolilo da svedoka ispituju o dve optužbe koje je on, u ranijim izjavama, izneo protiv trećeoptuženog Seljimija.
Svedok je u tim izjavama optužio Seljimija da je, u dva odvojena incidenta, učestvovao u ubistvu jedne osobe i ispitivanju, zlostavljanju i usmrćivanju drugog lica.
 
Seljimijeva odbrana tražila je da se te optužbe izuzmu iz iskaza svedoka 4846 zato što nisu navedene u optužnici.
 
Raspravno veće predsedavajućeg Čarlsa Smita taj je zahtev usvojilo, ocenjujući da "nema verodostojne veze" izmedju Seljimija i smrti prve osobe, niti dokaza da je ta osoba "bila ubijena zato što je 'kolaborant'".
 
Sudije su utvrdile i da su svedokove izjave bile "u velikoj meri nedosledne", "delimično relevantne" za navode optužnice i da imaju "ograničenu dokaznu vrednost".
 
Uz slično obrazloženje, veće je izuzelo i deo iskaza u kojem svedok optužuje Seljimija da je drugu osobu ispitivao i maltretirao pod optužbom da je "kolaborant".
 
Sistematsko nasilje nad svima koje je vrh OVK proglasio za "protivnike" - uključujući Albance nazvane "kolaborantima", Srbe i Rome - bilo je, po optužnici, suština udruženog zločinačkog poduhvata čiji su protagonisti bili Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići.
 
Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje dve tačke i ubistva dve tačke.
 
U šest tačaka optužnice, ta krivična dela kvalifikovana su kao zločin protiv čovečnosti, a četiri tačke kao ratni zločin. Svi optuženi su u pritvoru u Hagu od novembra 2020. godine, kada su bili uhapšeni na Kosovu. U prvom pojavljivanju pred sudijom, negirali su krivicu.
  • Petar

    26.06.2024 18:24
    Samo 1 pitanje za celi svet. Sta ste cekali 30 godina? Sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres jačine 7,2 stepena pogodio Peru

Zemljotres jačine 7,2 stepena po Rihterovoj skali potresao Peru rano jutros, a prema navodima vlasti te zemlje, još uvek nema podataka o eventualnim žrtvama, prenosi Asošijeted pres.

Zagrebački KBC na meti hakera

Na meti hakera u četvrtak ujutro našao se Klinički bolnički centar Zagreb iz kojeg su saopštili da su zbog toga primorani da isključe sve sisteme, a da ta situacija neće ugroziti bolesnike.