Objedinjena naplata putarine u Hrvatskoj i BiH od 1. jula

Korisnici uređaja za elektronsku naplatu putarine kupljenih u Hrvatskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine od 1. jula moći će da ih koriste u obe države, izuzev na autoputevima na teritoriji entiteta RS
Objedinjena naplata putarine u Hrvatskoj i BiH od 1. jula
Foto: 021.rs
Sporazum o objedinjenoj upotrebi HAC-ENC odnosno ACC-TAG uređaja postigla su preduzeća Autoceste FBiH  i Hrvatske autoceste (HAC), što znači da će korisnici HAC-ENC uređaja od početka jula moći beskontaktno da plaćaju putarinu i u BiH, s tim da svoje uređaje pre toga treba da registruju na nekom od naplatnih mesta u susednoj državi.
Isto pravilo važiće i za korisnike koji imaju ACC-TAG uređaj kupljen u BiH, a pri registraciji kod drugog preduzeća koje upravlja autoputem korisnici, uz postojeći uređaj treba da popune prijavnicu i daju na uvid ličnu kartu ili pasoš i saobraćajnu dozvolu kao dokaz o vlasništvu.
 
Uređaji ENC odnosno TAG uređaji programiraju se na dva odvojena računa koja se mogu dopunjavati (pre-paid sistem) ili pak vezati uz platnu karticu, što će biti slučaj kod naplate putarine u Hrvatskoj.
Ovaj sporazum za sada ne važi za autoputeve Bina-Istra u Istri, odnosno Zagreb-Macelj ka granici sa Slovenijom.
 
Upotreba jedinstvenog uređaja za elektronsku naplatu putarine trebalo bi da olakša putovanja između dve države, posebno u razdobljima kada je pojačan saobraćaj, pa prolazak kroz naplatne rampe prilagođene ENC/TAG uređajima osigurava izbegavanje redova pri čekanju na ručnu naplatu.
 
U BiH je upravljanje autoputevima odnosno naplata podeljena po entitetima, pa sporazum o objedinjenoj upotrebi uređaja za elektronsku naplatu HAC-ENC za sada ne važi za autoputeve na teritoriji Republike Srpske, navodi Hina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres jačine 7,2 stepena pogodio Peru

Zemljotres jačine 7,2 stepena po Rihterovoj skali potresao Peru rano jutros, a prema navodima vlasti te zemlje, još uvek nema podataka o eventualnim žrtvama, prenosi Asošijeted pres.