Crna Gora spremna da osudi sve zločine 90-tih u kojima je učestvovala

Premijer Crne Gore Milojko Spajić nije mogao da saopšti da li će Skupština CG glasati o rezoluciji o Jasenovcu za šta se zalaže deo vlasti na čelu sa strankom predsednika Skupštine Andrije Mandića.
Crna Gora spremna da osudi sve zločine 90-tih u kojima je učestvovala
Foto: 021.rs
On je međutim poručio da će Crna Gora osuditi zločine u kojima je učestvovala. 
 
Crna Gora je danas u Briselu dobila pozitivno mišljenje Evropske komisije o ispunjavanju kriterijuma za prijem u EU (IBAR) i otvorena su joj vrata za narednu fazu pregovora. Pozitivno mišljenje se odnosi na kriterijume koji se odnose na vladavinu prava, slobodu i bezbednost, a jedan od važnih uslova u tim oblastima je procesuiranje ratnih zločina počinjenih tokom 1990-ih godina.
Spajić je u Briselu odgovarajući na pitanje novinarke HRT o nagoveštenoj rezoluciji o Jasenovcu rekao da "predstavnici različitih naroda u parlamentu imaju potrebu da izguraju rezolucije koje su im bitne za politički korpus, narode ili religije kojima pripadaju".
Hrvatsku novinarku je zanimalo zašto Crna Gora "otvara dijalog o Drugom svetskom ratu kada joj se otvara evropski put", Spajić je u odgovoru rekao da "postoje teme iz 90-ih koje su opterećivale" međusobne odnose, ali da je zvanična Podgorica "spremna da se suoči sa tamnom prošlošću i da radi na bilateralnim odnosima s Hrvatskom u "najboljem evropskom duhu".
 
Hrvastka je sredinom maja uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog namere njene parlamentarne većine da izglasa rezoluciju o Jasenovcu, smatrajući da takav potez dela vlasti u Podgorici "nije istorijski opravdan" i da može naškoditi odnosima tih dveju susednih država.
 
Donošenje rezolucije o Jasenovcu najavile su prosrpske partije pošto je premijer Milojko Spajić potvrdio da će Crna Gora podržati rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, čemu su se te stranke protivile.
 
Spajić je saopštio da je u procesu pred Skupštinom 40 rezolucija koje su su pokrenute posle Rezolucije UN o Srebrenici.
 
"Nažalost, ušli smo u ciklus rezolucija, mislim da nas to skreće sa tema i fokusa koje imamo, ali postoje vrednosne osnove za koje smo se glasajući za Srebrenicu (u UN) obavezali, a to je da osudimo sve zločine koji su se desili u prošlosti", rekao je Spajić.
  • Plaćač poreza

    27.06.2024 12:29
    Svako normalan se ograđuje od radikalsko nacionalističkog divljanja i zla. Već više od 100 godina još od Pašićevih radikali nema kakvu nesreću svojom politikom nisu navukli ovom narodu na vrat, sankcije, izgubljene ratove, izolaciju, genocide, siromaštvo bombardovanje. Srpski narod hoće još.
  • /

    27.06.2024 10:00
    /
    ako je nesto potpirivalo puskaranje u skupstini jugoslavije je bilo i ono od cg delegata:
    'radije ce jesti korijenja nego se prikloniti sili necasnoj'

    e zbog takvih su ns i bg takvi kakvi su.
    svaki politicar na sceni ima nesto iz berana zbog onoga sta je kapicic posejao

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres jačine 7,2 stepena pogodio Peru

Zemljotres jačine 7,2 stepena po Rihterovoj skali potresao Peru rano jutros, a prema navodima vlasti te zemlje, još uvek nema podataka o eventualnim žrtvama, prenosi Asošijeted pres.

Zagrebački KBC na meti hakera

Na meti hakera u četvrtak ujutro našao se Klinički bolnički centar Zagreb iz kojeg su saopštili da su zbog toga primorani da isključe sve sisteme, a da ta situacija neće ugroziti bolesnike.