Puč propao, pobunjeni bolivijski general uhapšen

Komandant vojske Bolivije Huan Hoze Zunjiga smenjen je i uhapšen pošto je prethodno nagomilao vojsku i oklopna vozila ispred Predsedničke palate u glavnom gradu La Pazu.
Puč propao, pobunjeni bolivijski general uhapšen
Foto: Beta (AP/Juan Karita)
Po rečima predsednika Bolivije Luisa Arsea, Zunjiga je to uradio jer je hteo, kako je govorio, da restrukturira demokratiju, a zapravo je pokušao državni udar. 
 
General Zunjiga uhapšen je dok se obraćao novinarima ispred jedne kasarne u La Pazu i odveden u policijskom vozilu.
Prethodno su se general i njegovi ljudi povukli za trga Muriljo u La Pazu, koji su zauzeli tokom dana i postavili oklopna vozila oko Predsedničke palate.  
 
Oni su izazvali konfuziju u glavnom gradu prolazeći u vojnoj formaciji ulicama do palate, kojoj su ograničili pristup. 
 
Tada je predsednik Arse preko društvene mreže X osudio "neregularno kretanje nekih jedinica bolivijske vojske" i rekao da "demokratija treba da se poštuje".
Frans pres je javio da je jedno oklopno vozilo pokušalo da probije metalnu kapiju Palate Kemado, koja je sedište predsednika i general Zunjiga je kratko bio u palati.
 
U video poruci naciji, okružen svojim ministrima, predsednik Arse je tada uputio poziv na mobilizaciju. 
 
"Potreban nam je bolivijski narod da se organizuje i mobiliše protiv državnog udara i za odbranu demokratije", rekao je on.
 
Bivši bolivijski predsednik Evo Morales (2006-2019) takođe je preko mreže X rekao da se sprema državni udar, da su vojnici i tenkovi raspoređeni na trgu Muriljo i pozvao narod da "brani demokratiju".
 
Predsednik Luis Arse je na kraju smenio pobunjenog generala i objavio da je postavo nove šefove vojske, ratne mornarice i ratnog vazduhoplovstva.
 
Novi načelnik vojske Hose Vilson Sančez naredio je svim mobilisanim trupama da se vrate u kasarne.
 
Arse je rekao da su oni koji su ustali protiv njega "isprljali uniformu" i obećao da će demokratija biti poštovana.
 
Policija sa teškom opremom postavila je ogradu oko Predsedničke palate i trga ispred nje.
 
Od utorka su kružile glasine da bi general Zunjiga, na položaju šefa vojske od novembra 2022. godine mogao biti smenjen zbog prekoračenja svojih ovlašćenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Galebovi napali devojku u Splitu

Nekoliko galebova je grupno napalo jednu Splićanku, koja se nakon početnog šoka, uz pomoć prolaznika odbranila rukama i tako izbegla teže povrede.