Olakšan put do nemačkog pasoša

Zakon o državljanstvu o kojem se dugo raspravljalo u Nemačkoj stupio je na snagu, čime se olakšava sticanje nemačkog pasoša i posedovanje dvojnog državljanstva.
Olakšan put do nemačkog pasoša
Foto: Pixabay
Reforma naturalizacije koju je predložila trostranačka koaliciona vlada levog centra omogućava ljudima da postanu nemački državljani, a da zadrže svoje prvobitno državljanstvo.
Sada je moguće da se podnese zahtev za državljanstvo nakon pet godina života u Nemačkoj, umesto prethodnog uslova od osam godina, uz obavezu da su ispunjeni ostali uslovi, prenela je agencija DPA.
 
Deca rođena u Nemačkoj od roditelja iz inostranstva dobiće nemačko državljanstvo ako jedan roditelj ima legalan boravak u Nemačkoj pet godina, a ne osam.
Ukoliko kandidati pokažu "posebna dostignuća u integraciji" kroz naročito dobar učinak u školi, na poslu ili kroz građanski angažman, moguće je da dobiju državljanstvo nakon samo tri godine.
 
Važan aspekt novog pravila je da ljudi koji dobiju nemačko državljanstvo neće morati da se odreknu državljanstva svoje matične zemlje, što je ranije u Nemačkoj bilo moguće samo za stanovnike drugih zemalja EU.
 
Osim toga, Nemcima koji žele da postanu državljani druge zemlje više neće biti potrebno posebno ovlašćenje od nemačkih vlasti. Ranije bi izgubili nemačko državljanstvo ako bi bez odobrenja stekli drugo.
  • Lale

    27.06.2024 11:37
    Eno...
    ...u Doboju proslava.
  • V

    27.06.2024 11:23
    V
    Svaka čast,ode cela slobodna Srbija u Nemacku!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres jačine 7,2 stepena pogodio Peru

Zemljotres jačine 7,2 stepena po Rihterovoj skali potresao Peru rano jutros, a prema navodima vlasti te zemlje, još uvek nema podataka o eventualnim žrtvama, prenosi Asošijeted pres.