Grčka: Vlasti Severne Makedonije se sve više udaljavaju od dobrosusedskih odnosa

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke je ocenilo da novo rukovodstvo Severne Makedonije nastavlja da krši Prespanski sporazum iz 2018. godine o promeni naziva svoje države.
Grčka: Vlasti Severne Makedonije se sve više udaljavaju od dobrosusedskih odnosa
Foto: Pixabay
Agencija MIA je prenela da je to ministarstvo je ocenilo da se rukovodstvo Severne Makedonije "vraća radnjama iz prošlosti koji aludiraju na iredentističko raspoloženje i potpuno nepoznavanje istorije".
 
U saopštenju grčkog ministrstva piše da je ministar spoljnih poslova Grčke Jorgos Gerapetritis pred svojim kolegama u Savetu (EU) za spoljne poslove već detaljno ukazao na te prekršaje i nastaviće to da čini, a na međunarodnom nivou to pitanje pokreće i Vlada Grčke.
"Rukovodstvo Severne Makedonije svakodnevno se sve više udaljava od dobrosusedskih odnosa koji predstavljaju srž evropskih propisa i međunarodnog prava", ocenilo je Ministarstva spoljnih poslova Grčke.
 
Grčki premijer Kirijakos Micotakis je u četvrtak na Evropskom savetu (samitu EU) obavestio kolege da predsednica i premijer Severne Makedonije "direktno krše Prespanski sporazum".
Micotakis je rekao da "predsednica i premijer Severne Makedonije direktno krše Prespanski sporazum ignorišući praksu 'erga omnes' i birajući da se za unutrašnju upotrebu koristi naziv koji nije utvršen Ustavom  - Makedonija, a ne Severna Makedonija što je potpuno suprotno duhu Prespanskog sporazuma".
 
Premijer Grčke je ukazao da perspektiva prijema Severne Makedonije u EU zavisi od poštovanja međunarodnih sporazuma.
 
"Apsolutno sam jasno stavio do znanja da ako Skoplje bude insistiralo na ovoj liniji, to će suštinski otežati, ako ne i u praksi poništiti bilo kakvav proces brzog približavanja Severne Makedonije evropskoj porodici. Dakle, smatram da svako treba da razume posledice svojih postupaka i da zna da poštovanje evropskog zakonodavstva očigledno ide kroz verno poštovanje međunarodnih sporazuma koje su, u konkretnom slučaju, potpisale obe strane", rekao je Micitakis.
  • @Zemlja čudesa

    29.06.2024 09:56
    Neverovatno. Nema teme za koju vi niste ekspert, od kongoanske ekonomije do prehrambenih navika pingvina.
    Nastavite, molim vas, uvek nas lepo nasmejete, hvalaaaa ;)
  • Dolijao

    29.06.2024 07:35
    @Zemlja čudesa
    Ima li druze neka tema da se ti ne razumes u to? Ides bre od vesti do vesti i komentarises u stilu naprednih botova, doduse oni bar nik promene....
  • Zemlja čudesa

    28.06.2024 22:37
    Ljigavci
    Međunarodno pravo za svaku priliku. Kad treba da izbombarduješ komšiju ne bi li mu oteo parče teritorije koje ćeš posle priznati kao državu - tu međunarodno pravo i nije baš tako bitno. Zapleniš i krčmiš tuđe pare - pa, ni tu se baš ne mora poštovati. Ali kad prvi komšija neće sebe da naziva pežorativnim imenom koje si mu nametnuo - e, tu mora sve po međunarodnom pravu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Još dva šumska požara u blizini Atine

Zbog dva velika šumska požara u blizini Atine, lokalne vlasti su izdale hitna naređenja da se neki stanovnici evakuišu, a drugi ostanu kod kuća i zatvore prozore kako bi se zaštitili od dima.

Sutra počinje mađarsko predsedavanje EU

Šestomesečno predsedavanje Savetu EU Mađarske počinje sutra a jedan od sedam prioriteta Budimpešte biće dosledna i na zaslugama zasnovana politika proširenja.