Drugi krug predsedničkih izbora u Iranu 5. jula

U Iranu će u petak, 5. jula biti održan drugi krug predsedničkih izbora, nakon što nijedan od kandidata nije osvojio potrebnu većinu na izborima 28. juna, javile su danas agencije.
Drugi krug predsedničkih izbora u Iranu 5. jula
Foto: Pixabay
U drugom krugu izbora nadmetaće se reformistički kandidat Masud Pezeškijan i konzervativac i bivši pregovarač Irana u nuklearnim pregovorima sa Zapadom Said Džalili.
Podaci izborne komisije od jutros pokazuju da je Pezeškijan osvojio 43,5 odsto glasova, Džalili 37,7 odsto, konzervativni predsednik parlamenta Mohamed Baker Kalibaf 14 odsto, dok četvrti kandidat, sveštenik Mostafa Purmohamadi u velikoj meri zaostaje za drugim kandidatima.
Sve kandidate za predsednika odobrilo je Veće čuvara, čije članove direktno i indirektno imenuje vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei.
 
Izbori se održavaju godinu dana pre roka, nakon što je predsednik Irana Ebrahim Raisi poginuo prošlog meseca u avionskoj nesreći.

Teme

Iran

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Još dva šumska požara u blizini Atine

Zbog dva velika šumska požara u blizini Atine, lokalne vlasti su izdale hitna naređenja da se neki stanovnici evakuišu, a drugi ostanu kod kuća i zatvore prozore kako bi se zaštitili od dima.

Sutra počinje mađarsko predsedavanje EU

Šestomesečno predsedavanje Savetu EU Mađarske počinje sutra a jedan od sedam prioriteta Budimpešte biće dosledna i na zaslugama zasnovana politika proširenja.