Firme povezane sa Dodikom dobile oko 1.800 poslova vrednih 240 miliona evra

Firme povezane sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i njegovom porodicom na tenderima su dobile 1.801 posao vredan 240 miliona evra, prenosi Forbes BiH.
Firme povezane sa Dodikom dobile oko 1.800 poslova vrednih 240 miliona evra
Foto: Beta/AP
Nakon uvođenja američkih sankcija, firmu Infinity International Group čeka ozbiljno restrukturiranje. Iz onoga što je ove nedelje rečeno na pres konferenciji u Banjaluci, promene će krenuti od vrha, ističe Forbes BiH.
 
Bojan Vujić, predsednik Uprave grupacije, kazao je kako Đorđe Đurić, osnivač Infinity grupe napušta ne samo firmu, već i Bosnu i Hercegovinu, a da će vlasništvo preuzeti grupa menadžera.
Tim prilikom je pojasnio da je Đurić ovu odluku doneo nakon što su mu uvedene sankcije.
 
Saradnja sa domaćim institucijama
"Infinity u narednom periodu neće postojati u ovom obliku. Menadžeri koji rukovode kompanijama unutar grupacije doneli su odluku da preuzmu vlasništvo", kazao je Vujić i podsetio kako su sankcije ugrozile oko 800 radnih mesta u firmama koje posluju u okviru ove grupacije, među kojima je i često spominjani Prointer.
 
Razlog zašto je Prointer, koji deluje u okviru Infinity grupe, top tema domaćih medija je njegovo razgranato poslovanje. Gotovo da nema važnog posla iz njegove oblasti gde on nije na tenderima u BiH izabran. Kako je ove sedmice objavio portal Radio slobodna Evropa, ova firma koja se bavi prodajom i održavanjem softvera i hardvera, sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS ima nekoliko još uvek aktivnih ugovora. Prointer je potpisao ugovor i sa Ministarstvom trgovine i turizma RS za koje vrši održavanje softvera za daljinski nadzor i kontrolu naftnih derivata na benzinskim pumpama u ovom entitetu.
 
Takođe, državna kompanija Elektroprijenos BiH, u zajedničkom vlasništvu Federacije BiH i RS, a koja upravlja sistemom dalekovoda, sa Prointerom u ovom trenutku ima dva ugovora (vrednost jednog je 125.000 evra, a drugog 127.000 evra) za održavanje i rad sistema, dok Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH sa ovom firmom do osmog meseca 2026. ima okvirni sporazum o održavanju računarske i komunikacijske opreme.
 
Osim Prointera, među sankcionisanim firmama koje su najviše zaradile novca na tenderima ističu se još Kaldera Company i Sirius 2010. Sve tri firme Ministarstvo finansija SAD-a označilo je kao firme koje opskrbljuju značajnim prihodima porodicu Dodik, uključujući i samog Milorada Dodika.
 
Kako bi se sagledao izuzetan razmer finansijske dobiti ovih firmi, najbolje je sagledati zbir njihovih sklopljenih poslova. Na tenderima im je u poslednjih 10 godina dodeljen čak 1.801 posao sa vrednošću ugovora od 240,4 miliona evra. Od toga najviše poslova je dobio Prointer ITSS Banja Luka (1.147), Kaldera Company (263), a Sirius 2010 (213).
 
Šta znače sankcije OFAC-a?
 
Kako podseća Forbes BiH, ovo je jedan od paketa sankcija koje je izrekla Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) pri Ministarstvu finansija SAD-a. Osim sankcionisanih političara u RS, Milorada Dodika i njegove dece, kao vlasnika firmi, sankcije su ranije izrečene i visokopozicioniranim ličnostima političkog života u drugom bosanskohercegovačkom entitetu, a na spisku su se osim premijera Federacije BiH Fadila Novalića, našli između ostalih i bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić kao i bivši direktor Obaveštajno sigurnosne agencije OSA, Osman Mehmedagić. Razlozi za sankcionisanje različiti su, i odnose se ili na podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma ili korupciju, ili pak oboje.
 
Osim Infinity grupe u poslednjem paketu sankcija našle su se još i firme Prointer ITSS, Sirius 2010 i Una World Network, Infinity Media, K-2 audio usluge, Kaldera Company.
 
"Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik iskoristio je svoj službeni položaj da akumulira lično bogatstvo preko kompanija povezanih s njim i njegovim sinom Igorom", navedeno je između ostalog u obrazloženju poslednjih američkih sankcija za mnoge firme u RS povezane s Dodikom".
Šta znače sankcije koje uvodi OFAC? Osim što im se zamrzava imovina u Americi, ukoliko je imaju u toj zemlji, takođe se zabranjuje svim američkim firmama i američkim pojedincima da posluju sa firmama i osobama pod sankcijama.
 
Takođe, zabranom su obuhvaćene i inostrane banke, koje po zakonu ne mogu blokirati sredstva sankcionisanim firmama, a koje se nalaze na računima tih banaka, ali ne smeju dalje poslovati sa sankcionisanima. I u tom pogledu, banke već zatvaranjem računa blokiranim firmama i sankcionisanim licima svedoče da slede ove odredbe.
  • Selo

    01.07.2024 10:51
    A što se čudimo. Pa toga bilo u nazad bar sto godina. Nego onaj ko je na vlasti ćuti i pakuje,a onaj kom je zinulo za vlast kuka sve dok se ne dočepa iste. Tada ide ono , gde ja stadoh ti produži,ali bez onog dela o dugu. To uvek plaćamo mi.
  • Драган

    29.06.2024 17:34
    Браво
    Браво мајсторе Додик, надам се да ће се послови још више ширити и постајати профитнији. Само се окренути БРИКСу и нема шта да се брине.
  • /

    29.06.2024 14:41
    /
    podrska svakome ko blokira dodikove firme

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Još dva šumska požara u blizini Atine

Zbog dva velika šumska požara u blizini Atine, lokalne vlasti su izdale hitna naređenja da se neki stanovnici evakuišu, a drugi ostanu kod kuća i zatvore prozore kako bi se zaštitili od dima.

Sutra počinje mađarsko predsedavanje EU

Šestomesečno predsedavanje Savetu EU Mađarske počinje sutra a jedan od sedam prioriteta Budimpešte biće dosledna i na zaslugama zasnovana politika proširenja.