EU uvela nove restriktivne mere protiv Belorusije

Evropski savet danas je usvojio restriktivne mere usmerene na belorusku ekonomiju, s obzirom na, kako je obrazloženo, umešanost beloruskog režima u rat Rusije protiv Ukrajine.
EU uvela nove restriktivne mere protiv Belorusije
Foto: Pixabay
Ove sveobuhvatne mere imaju za cilj da potvrde nekoliko restriktivnih mera koje su već na snazi protiv Rusije, i na taj način se pozabave pitanjem zaobilaženja sankcija koje proizilazi iz visokog stepena integracije između ruske i beloruske privrede, naveo je Evropski savet u saopštenju
 
Mere koje su danas dogovorene uticaće na različite sfere beloruske privrede kao što su trgovina, saobraćaj i sektor usluga, dodaje se u saopštenju na sajtu Saveta EU.
Konkretno, nova ograničenja zabranjuju uvoz zlata, dijamanata, helijuma, uglja i mineralnih proizvoda, kao i sirove nafte iz Belorusije u EU, prenela je agencija RIA Novosti. Prestaće i tranzit robe i tehnologija dvostruke namene kroz postsovjetsku republiku.
 
U novom paketu, EU je proširila ograničenja na prevoz robe drumskim prevozom, uključujući prikolice i poluprikolice, registrovane u Belorusiji.
Beloruskoj delegaciji odbijen ulazak u Rumuniju, sprečena da prisustvuje sednici OEBS-a
 
Delegacija Narodne skupštine Belorusije u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (PS OEBS) sprečena je da učestvuje na 31. sednici ove organizacije, saopštila je danas pres služba Predstavničkog doma Narodne skupštine Belorusije.
 
Beloruski poslanici su izrazili ogorčenje zbog toga što je rumunska vlada namerno ometala učešce delegacije beloruskog parlamenta na sednici Parlamentarne skupštine OEBS-a i odbila ulazak delegaciji u tu zemlju, prenela je agencija BelTA.
 
"Rumunska vlada je donela ovu odluku suprotno svim osnovnim opredeljenjima i principima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Republika Belorusija aktivno učestvuje u radu Parlamentarne skupštine OEBS-a. Naša zemlja je 2017. godine uspešno bila domacin 26. godišnjeg zasedanja PS OEBS-a", navedeno je u saopštenju.
 
Dodaje se i da je tom prilikom Belorusija omogućila što povoljnije uslove za rad stranih poslanika, koji su predstavljali 55 država članica.
 
Beloruski poslanici naveli su da bi Parlamentarna skupština OEBS-a trebalo da bude platforma za otvoren, inkluzivan dijalog, što je posebno dragoceno u uslovima trenutnog zaoštravanja konfrontacije u spoljnoj politici.
 
"Nedopuštanje delegaciji beloruskog parlamenta da učestvuje na sednici Parlamentarne skupštine OEBS-a u Bukureštu je primer očigledne pristrasnosti i diskriminacije", navedeno je u saopštenju beloruskog parlamenta.
 
Poslanici su dodali da pristup koji punopravnim članovima uskracuje mogucnost da iznesu svoje nacionalne stavove, potkopava međunarodni autoritet i temelje same organizacije.
 
Oni su takođe naveli da zbog odbijanja zemlje domacina da odobri ulazak beloruskoj delegaciji, Belorusija nece priznati odluke koje bi mogle biti donete na sednici u vezi sa ovom državom.
 
"Kao i do sada, Belorusija u potpunosti podržava napore u cilju očuvanja dijaloga između država članica OEBS-a i iznalaženja političkih rešenja zarad jačanja naše zajedničke bezbednosti", navodi se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Još dva šumska požara u blizini Atine

Zbog dva velika šumska požara u blizini Atine, lokalne vlasti su izdale hitna naređenja da se neki stanovnici evakuišu, a drugi ostanu kod kuća i zatvore prozore kako bi se zaštitili od dima.

Sutra počinje mađarsko predsedavanje EU

Šestomesečno predsedavanje Savetu EU Mađarske počinje sutra a jedan od sedam prioriteta Budimpešte biće dosledna i na zaslugama zasnovana politika proširenja.