"Patriote za Evropu": Orban sa desničarima iz Austrije i Češke formirao savez

Mađarski premijer Viktor Orban predstavio je novi savez sa austrijskom krajnje desničarskom Slobodarskom partijom i glavnom češkom opozicionom ANO strankom.
"Patriote za Evropu": Orban sa desničarima iz Austrije i Češke formirao savez
Foto: Beta/AP
U ovom savezu se nadaju da će privući druge partnere i postati najveća desničarska grupa u Evropskom parlamentu.
 
Orban je u Beču predstavio savez "Patriote za Evropu" njegove stranke Fides sa austrijskom Partijom slobode i partijom bivšeg češkog premijera Andreja Babiša, dan pre nego što Mađarska treba da preuzme šestomesečno rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom.
"Patriotski manifest za evropsku budućnost" koji su potpisala tri stranačka lidera osporava navodne planove za "evropsku centralnu državu" i obavezuje se "da će dati prioritet suverenitetu nad federalizmom i slobodi nad diktatima".
 
"Naš cilj je da za kratko vreme budemo najjača desničarska grupa u Evropskom parlamentu. Evropljani žele tri stvari: mir, red i razvoj. A ono što danas dobijaju od elite u Briselu je rat, migracija i stagnacija", rekao je Orban na današnjem događaju.
Ta trojka bi morala da privuče poslanike iz najmanje još četiri zemlje EU da bi uspešno formirala grupu u novom sazivu parlamenta.
 
Izbori za Evropski parlament početkom juna ojačali su desničarske stranke, iako su se njihovi rezultati razlikovali od zemlje do zemlje, ali je ostalo nejasno u kojoj meri će uspeti da rade zajedno. Do sada su bili raspoređeni u dve grupe u parlamentu.
 
Orban poslednjih godina uživa u mogućnostima da blokira odluke EU, protiveći se većini drugih lidera po pitanjima kao što su rat u Ukrajini, odnosi sa Rusijom i Kinom i napori da se odbrane demokratija i vladavina prava.
  • Лиманац

    30.06.2024 13:56
    Здраво ткиво Европске уније.
  • klop

    30.06.2024 13:51
    Da li ste primetili da među političarima širom sveta u 21. veku ima dva šablona: da sebe nazivaju patriotama, a konkurente fašistama?
    A ustvari svi su isti, svi su u politici radi novaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Još dva šumska požara u blizini Atine

Zbog dva velika šumska požara u blizini Atine, lokalne vlasti su izdale hitna naređenja da se neki stanovnici evakuišu, a drugi ostanu kod kuća i zatvore prozore kako bi se zaštitili od dima.

Sutra počinje mađarsko predsedavanje EU

Šestomesečno predsedavanje Savetu EU Mađarske počinje sutra a jedan od sedam prioriteta Budimpešte biće dosledna i na zaslugama zasnovana politika proširenja.