Osuđenici u Ukrajini mogu da budu oslobođeni ako se pridruže borbi protiv Rusije

Ukrajina proširuje mobilizaciju da bi se izborila s nedostatkom ljudstva na frontu posle više od dve godine borbe, te regrutuje zatvorenike.
Osuđenici u Ukrajini mogu da budu oslobođeni ako se pridruže borbi protiv Rusije
Foto: Beta/AP
Zauzvrat im se obećava puštanje na slobodu.
 
Više od 3.000 zatvorenika je već pušteno na uslovnu slobodu i raspoređeno u vojne jedinice pošto je Parlament prošlog meseca odobrio sporni Zakon o mobilizaciji, izjavila je za AP zamenica ukrajinskog ministra pravde Olena Visotska. Prema procenama Ministarstva pravde, 27.000 zatvorenika bi moglo da bude kvalifikovano za takvu mobilizaciju.
"U mnogim slučajevima motiv potiče od zatvorenika koji žele da se vrate kući kao heroji, a ne kao kriminalci iz zatvora", rekla je Visotska. 
 
Istakla je da je interesovanje za program uslovnog otpusta uz stupanje u vojsku premašilo očekivanja i da bi moglo biti 5.000 novih vojnika.
Iako Ukrajina ne saopštava broj regrutovanih i poginulih, komandanti s fronta otvoreno priznaju da se suočavaju sa ozbiljnim problemima u nestašici ljudstva dok Rusi nastavljaju ofanzivne akcije u istočnoj Ukrajini i sve više napreduju ka zapadu.
 
Zatvorenici mogu dobiti uslovni otpust posle intervjua, lekarskog pregleda i revizije osude. Ne mogu biti regrutovani oni koji su osuđeni zbog silovanja, seksualnog napada, ubistva dve ili više osoba ili zločina protiv državne bezbednosti Ukrajine.
 
Ako prođu proceduru, uslovno otpušteni zatvorenici se šalju na osnovnu obuku u logorima gde uče kako da rukuju oružjem i o drugim osnovama borbe. Obuka se završava kada se pridruže jedinicama.
 
Ukrajinski zvaničnici prave razliku između svog programa i regrutovanja osuđenika u Rusiji koji služe u Vagnerovoj plaćeničkoj vojsci. Ti borci su obično vođeni u najsmrtonosnije bitke, kažu zvaničnici, ali ukrajinski program ima za cilj da integriše zatvorenike u redovne ukrajinske jedinice fronta.
  • Nikola

    01.07.2024 15:10
    Za šaku dolara
    Zelenski jednim udarcem dve muve. Oslobađa se čuvanja kriminalaca, te nabavlja novo topovsko meso za rat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet