Zbog izdavanja lažnih diploma u BiH optuženo više od 20 fizičkih i pravnih lica

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 21 fizičkog i pravnog lica, koja se terete za udruživanje radi krivičnih dela, koruptivnih radnji i izdavanja lažnih diploma.
Zbog izdavanja lažnih diploma u BiH optuženo više od 20 fizičkih i pravnih lica
Foto: 021.rs
Optuženi su Zoran Kalinić, rektor na Nezavisnom univerzitetu Banjaluka, Dragan Ilić, nekadašnji suvlasnik Visoke škole za primenjene i pravne nauke "Prometej" Banjaluka, kao i Vladimir Stojanović, koji je bio vršilac dužnosti rektora na Univerzitetu modernih nauka "CKM" Mostar i direktor na Visokoj školi "Union" Mostar.
Optuženi su i Dragan Đuranović, koji je bio rektor na Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment "PIM" Banjaluka, Denis Pračić, koji je bio zaposlen na Visokoj školi "Union" Mostar, kao menadžer i na Univerzitetu modernih nauka Mostar, kao i Mirko Tufegdžija, koji je bio zaposlen na Univerzitetu "PIM" Banjaluka.
 
Tužilaštvo je podiglo optužnicu i protiv Ljubiše Todorovića sa Visoke škole "Prometej" Banjaluka i CKM Univerzitet Mostar, Dragana Golijanina, profesora na Univerzitetu "Victoria international university" Mostar, koji je pravni naslednik Univerziteta modernih nauka "CKM" Mostar, kao i Vase Pajića.
Optuženi su i Vojislav Škrbić, profesor emeritus na "PIM" Banjaluka, Goran Lalović, Dušan Perić, Senad Sinanović, Ljubinko Dobraš i Miodrag Tepić.
 
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu i protiv šest pravnih lica - Nezavisnog univerziteta za političke i društvene nauke "NUBL" Banjaluka, Visoke škole za primenjene i pravne nauke "Prometej" Banjaluka, banjalučkog Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment "PIM", mostarskog Univerziteta "Victoria international university" Mostar, kao pravnog naslednika Univerziteta modernih nauka "CKM" , Visoke škole "Union" iz Mostara i Internacionalnog univerziteta Brčko distrikt BiH.
 
U protekle dve godine Tužilaštvo BiH je vodilo istragu o izdavanju lažnih diloma na ovim univerzitetima i, prema prikupljenim dokazima, utvrdilo da je izdato najmanje 49 visokoškolskih diploma, čije će se poništenje tražiti u zakonom predviđenom postupku.
 
"Tužilaštvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu BiH (Sipa) prikupili su dokaze da lica koja su nezakonito kupovala diplome, u vrlo malom obimu ili čak nikako, nisu učestvovala u procesu školovanja na visokoškolskim ustanovama, a za kupovanje nezakonitih diploma najčešće su plaćali iznose od nekoliko hiljada evra", navedeno je u optužnici.
 
Tužilaštvo BiH je najavilo da će tražiti da se optuženim izrekne zabrana obavljanja dužnosti u visokoškolskim obrazovnim institucijama.
 
Svi optuženi ranije su bili uhapšeni u predmetu "Klaster", a Sud BiH je većini njih posle puštanja na slobodu odredio mere zabrane.

Teme

BiH
  • Joco

    05.07.2024 04:46
    Znanje
    Mozete im uzeti diplome ali znanje nikako....
    Napokom da se stane kupovini diploma....
  • Угљеша

    03.07.2024 16:08
    Колико је тек по Србији са лажним дипломама ,али партије их штите

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres pogodio Krit

Zemljotres jačine 4,1 stepen pogodio je danas grčko ostrvo Krit, javlja Evropski mediteranski seizmološki zavod (EMSC).

Galebovi napali devojku u Splitu

Nekoliko galebova je grupno napalo jednu Splićanku, koja se nakon početnog šoka, uz pomoć prolaznika odbranila rukama i tako izbegla teže povrede.