Evropljani skeptični da Ukrajina može da dobije rat, podeljeni i oko koristi njenog prijema u EU

Dok većina Ukrajinaca veruje da će Kijev pobediti u ratu protiv Rusije, Evropljani su skeptičniji, pokazalo je novo istraživanje Evropskog saveta za spoljne poslove (ECFR).
Evropljani skeptični da Ukrajina može da dobije rat, podeljeni i oko koristi njenog prijema u EU
Foto: AP/Dnipro Regional Administration
Rezultati su objavljeni danas, nekoliko dana pred samit NATO u Vašingtonu 9-11. jula.
 
Evropljani ne veruju da će Ukrajina pobediti Rusiju na bojnom polju, pri čemu trećina ispitanika u istraživanju koje je obuhvatilo Ukrajinu i još 14 evropskih zemalja, misli da će se rat završiti sporazumnim rešenjem. Do 31 odsto, kao što je slučaj u Grčkoj, vidi pobedu Rusije kao najverovatniju.
Jedino u Estoniji je ukrajinska pobeda u ratu preovlađujući stav (38 odsto), preneo je briselski portal Politiko.
 
Istovremeno je većina Ukrajinaca (58 odsto) i dalje uverena da njena vojska može da pobedi i da mogu da i dalje računaju na podršku međunarodnih saveznika. Samo procenat Ukrajinaca veruje da će u ratu pobediti Rusija, a 30 odsto sporazumno rešenje vidi kao najverovatniji ishod.
Istraživanje je pokazalo i velike razlike u mišljenju među članicama EU oko toga kako podržati odbranu Ukrajine, kao i oko pristupanja Kijeva EU i NATO.
 
Kada je reč o potrošnji za odbranu, podaci ukazuju na to da je većina zemalja protiv povećanja njihovih doprinosa, osim u Poljskoj, gde rast troškova za odbranu podržava 53 odsto ispitanih, Estoniji (45 odsto), Švedskoj (41 odsto) i Nemačkoj (40 odsto), preneo je Politiko.
 
Većina Evropljana ipak podržava podršku Ukrajini u ratu na različite načine, poput pružanja tehničke pomoći i povećanja isporuka oružja i municije.
 
Jedino u Bugarskoj, Grčkoj i Italiji više od polovine ispitanika misli da je povećanje isporuka municije i oružja Ukrajini "loša ideja".
 
Evropljani su podeljeni i oko koristi od prijema Ukrajine u EU. Ideju Ukrajine u bloku najviše podržavaju u Portugalu, Estoniji, Švedskoj, Španiji i Poljskoj a najskeptičniji su Nemci, Bugari, Česi i Francuzi.
 
Među Ukrajincima, gotovo dve trećine veruje da je članstvo u EU, kao i u NATO, ključno za budućnost njihove zemlje.
 
Ukrajina se prijavila za članstvo u EU u februaru 2022. i dobila status kandidata u junu iste godine. Pre desetak dana EU je i zvanično otvorila pregovore o pristupanju sa Ukrajinom, kao i sa Moldavijom.
 
Istraživanje ECFR je obavljeno u maju.
  • Б

    03.07.2024 20:52
    Још једна цигла у зиду
    Још једна цигла у зиду спиновања. Бајден катастрофалан у дебати, странка Марин ле Пен добила највише на председничким изборима у Француској, сутра избори у Енглеској и повратак Најџела Фаража и Џорџа Галовеја. Најављена помоћ у оружју Украјини која тек треба да буде произведена, сад ова анкета. Иде се ка томе да се нађе оправдање да Украјини помаже мање и мање, јер је јасно да не могу да добију рат. Идеја је да рат траје што дуже, у чему руска тактика "данас напредујемо метар, сутра два, прекосутра повлачење 10-20 километара" значајно помаже. САД ће бити једини победник рата у Украјини. Европа ће постати музеј на отвореном, зависна од милости с друге стране баре.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres pogodio Krit

Zemljotres jačine 4,1 stepen pogodio je danas grčko ostrvo Krit, javlja Evropski mediteranski seizmološki zavod (EMSC).

Galebovi napali devojku u Splitu

Nekoliko galebova je grupno napalo jednu Splićanku, koja se nakon početnog šoka, uz pomoć prolaznika odbranila rukama i tako izbegla teže povrede.