Bugarski parlament odbio predlog za sastav nove koalicione vlade

Bugarski parlament je danas odbio predlog za sastav nove vlade, koju je predložila stranka desnog centra GERB, što će verovatno zemlju približiti novim izborima, sedmim u poslednje tri godine.
Bugarski parlament odbio predlog za sastav nove koalicione vlade
Foto: Pixabay
Stranka GERB koja je završila kao prva na junskim izborima, ima 68 poslanika u Narodnoj skupštini sa ukupno 240 mesta, pa je stoga morala da pokuša da napravi koaliciju za sastav novog kabineta.
 
Izabrala je Rosena Željazkova, sadašnjeg predsednika parlamenta da predvodi novu vladu umesto njenog lidera Bojka Borisova, koji je prethodno vodio tri vlade između 2009. i 2021. godine, kada je njegov treći kabinet podneo ostavku posle velikih antikorupcijskih protesta.
Iako je Borisov pokušao da pronađe koalicione partnere u drugim manjim strankama, nije uspeo da obezbedi dovoljnu podršku.
Predsednik zemlje će sada sledeći mandat za formiranje vlade uručiti drugoplasiranoj na izborima - stranci MRF.
 
Analitičari predviđaju da će nakon neuspeha prvog glasanja biti teško formirati održivu koaliciju u ovom parlamentu i da je najverovatnija opcija održavanja novih izbora, koji će samo produbiti političku krizu u toj najsiromašnijoj zemlji članici Evropske unije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres pogodio Krit

Zemljotres jačine 4,1 stepen pogodio je danas grčko ostrvo Krit, javlja Evropski mediteranski seizmološki zavod (EMSC).

Galebovi napali devojku u Splitu

Nekoliko galebova je grupno napalo jednu Splićanku, koja se nakon početnog šoka, uz pomoć prolaznika odbranila rukama i tako izbegla teže povrede.