Predsednički izbori u Tunisu raspisani za 6. oktobar

Predsednik Tunisa Kais Sajed raspisao je predsedničke izbore u toj zemlji za oktobar, ne otkrivajući da li će se kandidovati za drugi mandat na čelu te severnoafričke zemlje.
Predsednički izbori u Tunisu raspisani za 6. oktobar
Foto: Pixabay
Sajed je dekretom, u utorak kasno uveče, odredio 6. oktobar kao datum novih izbora.
 
Njegov prvi mandat se završava 23. oktobra. Izbori će biti prva prilika za birače da ocene Sajedovu vladavinu, nakon ekonomske krize i njegovog sve izraženijeg vladanja "čvrstom rukom".
Sajed se 2019. godine kandidovao na populističkoj, antikorupcijskoj platformi koja je privukla Tunižane razočarane partijskom politikom i ekonomskom stagnacijom da glasaju za njega, nakon prodemokratskih protesta Arapskog proleća 2011. godine.
 
Međutim, Sajed je poništio neke od demokratskih dostignuća u Tunisu, promenivši ustav i hapseći kritičare režima, kako bi konsolidovao svoju moć. Analitičari očekuju da će se kandidovati za drugi, petogodišnji mandat, s obzirom na to da mu novi ustav daje velika ovlašćenja.
On je takođe raspustio parlament pre dve godine, nakon što su poslanici najveće opozicione islamističke partije Enahda održali virtuelnu sednicu kako bi poništili njegove odluke iz 2021. godine, kojima je preuzeo široka ovlašćenja.
 
Sajed je tada tvrdio da se zemlja suočava sa "neposrednom opasnošću" zbog protesta i ekonomskih obećanja. Od tada upravlja zemljom dekretima.
 
Više od 40 Sajedovih kritičara i političkih protivnika zatvoreno je prošle godine po raznim optužbama za zaveru protiv bezbednosti zemlje, uključujući lidera Enahde Rašida Gianučija, koji je ranije ove godine osuđen na tri godine zatvora po optužbama da je njegova stranka dobila novac iz inostranatva za finansiranje svojih političkih kampanja 2019. godine.
 
Front nacionalnog spasa, koalicija glavnih opozicionih partija koja uključuje Enahdu saopštila je da neće učestvovati na predsedničkim izborima tražeći da se Sajedovi politički protivnici puste na slobodu i da se uspostavi nezavisnost pravosuđa.
 
Ipak, još nekoliko političkih lidera najavilo je svoju kandidaturu na oktobarskim izborima, uključujući lidera desničarske Slobodne desturijske partije Abira Musija, koji je u pritvoru zbog sumnje da je remetio javni red. Lotfi Mraihi iz stranke Republikanska narodna unija, koji se neuspešno kandidovao za predsednika 2019. godine, takođe će se kandidovati, iako su vlasti izdale nalog za njegovo hapšenje navodno zbog pranja novca.

Teme

TUNIS

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres pogodio Krit

Zemljotres jačine 4,1 stepen pogodio je danas grčko ostrvo Krit, javlja Evropski mediteranski seizmološki zavod (EMSC).

Galebovi napali devojku u Splitu

Nekoliko galebova je grupno napalo jednu Splićanku, koja se nakon početnog šoka, uz pomoć prolaznika odbranila rukama i tako izbegla teže povrede.