RS usvojila zakon kojim uvodi himnu Bože pravde i nemanjićki grb

Narodna skupština Republike Srpske (RS) danas je većinom glasova usvojila zakon kojim se za grb RS uvodi nemanjićki grb sa dvoglavim orlom, a za himnu - himna "Bože pravde", koju koristi i Srbija.
RS usvojila zakon kojim uvodi himnu Bože pravde i nemanjićki grb
Foto: 021.rs
Izmene zakona su usvojene većinom glasova vladajuće koalicije okupljene oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata, a prema navodima portala Klix.ba, za očekivati je da će te izmene biti osporene pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.
Zakon je usvojen sa 56 glasova za, tri glasa protiv i bez uzdržanih glasova.
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2006. godine proglasio za neustavnim grb RS, a potom je NSRS 2007. godine umesto grba usvojila amblem sa slovima RS.
 
Neustavnim je proglašena i himna RS, a razlog za to je bilo što na grbu i u himnoj nisu bili zastupljeni simboli ostalih konstitutivnih naroda BiH.

Teme

BiH
  • @jedna od mnogih

    05.07.2024 08:04
    Nisu ali će biti!
  • Јовандека

    04.07.2024 22:45
    Референдум ништа
    Боме се одцепи Миле од БиХ са новом химном и заставом ,могли су за химну узети ону револуционарну Иде Миле преко Романије ,упс грешка Иде Тито а за заставу 3 љиљана и уставни суд БиХ би прихватио измене
  • NS

    04.07.2024 21:28
    Vidi brata blizanca ali je ovaj stojajčin

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Protesti u Izraelu, blokirani putevi

Protesti protiv Vlade Izraela počeli su jutros širom zemlje blokiranjem puteva, pozivima na izbore i sporazum o oslobađanju talaca zatočenih u Pojasu Gaze.

Masud Pezeškijan novi predsednik Irana

Reformistički kandidat Masud Pezeškijan izabran je za novog predsednika Irana, pošto je u drugom krugu predsedničkih izbora pobedio konzervativnog rivala Saida Džalilija.

Zemljotres pogodio Krit

Zemljotres jačine 4,1 stepen pogodio je danas grčko ostrvo Krit, javlja Evropski mediteranski seizmološki zavod (EMSC).