Protesti u Izraelu, blokirani putevi

Protesti protiv Vlade Izraela počeli su jutros širom zemlje blokiranjem puteva, pozivima na izbore i sporazum o oslobađanju talaca zatočenih u Pojasu Gaze.
Organizatori protesta su najavili da će putevi biti blokirani u različito vreme u okviru Dana remećenja, kako su ga nazvali, u cilju da obeleže devet meseci od iznenadnog napada Hamasa na jug Izraela, posle čega je počeo rat.
 
Protesti su počeli u vreme kada i oktobarski napad Hamasa, tačno u 6.29 sati.
Demonstranti su se okupili oko kuće predsedavajućeg Histadruta, udruženja radničkih sindikata Arnona Ben-Davida, pozivajući ga da proglasi opšti štrajk, preneli su izraelski mediji.
 
Protestuje se i ispred kuća ministara i poslanika i poziva se na izbore.
"Krv je na rukama desničarske vlade", uzvikivali su demonstranti ispred kuće predsednika izraelskog parlamenta (Kneseta) Amira Ohane.
 
Aktivisti su se okupili u kibucu Or Haner kraj granice Gaze da puste crne i žute balone obeležavajući devet meseci od napada Hamasa.
 
Baloni su pušteni sa mesta na kojima su ispisana imena naselja napadnutih tog dana, kada je hiljade palestinskih ekstremista  napalo južnu izraelsku teritoriju.
 
Oko 1.200 osoba, većinom civila, ubijeno je tog dana i otet je 251 talac.
 
Veruje se da je u Gazi još uvek zatočeno 116 talaca, ali se zna da neki od njih nisu živi. 
 
Oko 100 ih je pušteno tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra, a četvoro pre toga. Sedmoro su oslobodili izraelski vojnici, a 19 tela je pronađeno, uključujući tela tri osobe koje je greškom ubila vojska.
 
U izraelskim ofanzivama u znak osvete ubijeno je u Gazi više od 38.000 osoba, po podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja, koje ne pravi razliku između civila i boraca, ali se zna da su mnoge žrtve žene i deca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU će tužiti Mađarsku zbog spornog zakona

Evropska komisija je saopštila da će tužiti Mađarsku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog mogućih kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja i udruživanja.