VIDEO: Vojni i policijski kadeti Srbije defilovali Prijedorom, Ambasada Srbije obavestila MSP BiH

Ambasada Srbije u Bosni i Hercegovini notom je Ministarstvu spoljnih poslova BiH najavila dolazak kadeta vojne i policijske akademije iz Srbije.
Oni su učestvovali u obeležavanju 82. godine od bitke na Kozari. Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) je objavila da su to su studenti bez oružja i da nisu nikakva vojna formacija, kao i da su ranije dolazili na obeležavanje važnih događaja u Republici Srpskoj, poput onog u Donjoj Gradini.
 
Ministar odbrane BiH Zukan Helez izjavio je da su u Bosni i Hercegovini (BiH) boravili kadeti Vojne akademije iz Srbije, koji, kako je kazao, nisu pravi vojnici, već učenici.
 
"Radi se o kadetima, to nije vojska, to se podvodi pod obrazovanje. Može s njima doći i oficir, ali to je profesor. Sve dok ne završi i ne dobije čin kadet nije vojnik", kazao je Helez za Klix.ba.
 
Dodao je da je je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske "našlo neku zakonsku osnovu da ih pozovu kao učenike, a onda da to prikažu kao vojsku".
Ministar odbrane BiH je istakao da kadeti iz Srbije nisu mogli ući u BiH da ih neko nije pozvao, naglašavajući da to nije učinilo Ministarstvo na čijem je on čelu.
 
"Nismo ih mi pozvali, Ministarstvo odbrane BiH nikakve veze s ovim i ovo nije u planu vojne bilateralne saradnje između BiH i Srbije", kazao je Helez.
Kadeti Vojne akademije iz Srbije danas su defilovali kroz Prijedor u sklopu obeležavanja bitke na Kozari, a juče su bili i u Bratuncu, gde je obeleženo stradanje Srba srednjeg Podrinja i Birčka tokom rata u BiH.
 
Vojska je, posle marša kroz Prijedor, nastavila svoj defile prema Kozari, a kako je izvestila a Radio-televizija RS (RTRS), građani Prijedora su ih dočekali aplauzima.
 
Predsednik RS Milorad Dodik je na društvenim mrežama podelio prilog RTRS uz komentar: "Konačno."
 
 
 
Član Predsedništva BiH Željko Komšić kazao je da se mora odmah utvrditi ko je uopšte dozvolio da Vojska Srbije uđe na teritoriju države Bosne i Hercegovine.
 
"Prvo i osnovno pitanje ovde je, ko je odobrio ulazak vojske Srbije u BiH? Predsedništvo BiH to nije učinilo. Da li je to uradilo Ministarstvo odbrane? To se odmah mora utvrditi. Ako nije ni Ministarstvo odbrane, onda je reč o klasičnom aktu agresije", naveo je Komšić.
  • Aleksandar

    08.07.2024 07:29
    Željko Komšić je klasičan primer agresije bošnjaka na mesto člana Predsedništva BiH iz redova hrvatskog naroda. A Dodik? Ne mogu da verujem da ne vidi koliko sve ovo što radi ima na kraju da se obije o glavu srbima u Bosni.
  • Eon

    07.07.2024 19:46
    Rafal u sopstvenu nogu
    U toku je čačkanje mečke. Svi su izgledi da će biti uspešno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet