Orban uspeo da formira poslanički klub Patriote za Evropu u Evropskom parlamentu

Savez stranaka krajnje desnice "Patriote za Evropu" formiran na inicijativu Viktora Orbana uspeo je da se kvalifikuje da u Evropskom parlamentu sastavi poslanički klub.
Orban uspeo da formira poslanički klub Patriote za Evropu u Evropskom parlamentu
Foto: Beta/AP
To se dogodilo pošto mu se kao sedma partija pridružila desničarska flamanska stranka iz Belgije, javlja sajt Politiko.
 
Po Poslovniku Evropskog parlamenta, uslov za formiranje poslaničkog kluba je da ima najmanje 23 poslanika iz sedam država-članica Evropske unije. 
Orban je i bez flamanske stranke imao dovoljan broj poslanika, ali mu je bila neophodna sedma partija da bi mogao da formira klub.
 
Prema rečima Orbanovog portparola Zoltana Kovača, "'Patriote za Evropu' nastavljaju da rastu sa dolaskom belgijske flamanske stranke".
"Kao desničarske, patriotske i nacionalističke stranke, čvrsto stojimo zajedno. Imamo više zajedničkog od onoga što nas deli", naveo je u saopštenju predsednik flamanske stranke Vlams Belanga Tom Van Griken.
 
Prema najavi lidera španske stranke "Voks" Santjago Abaskala u intervjuu za "La Gazetu", njegova stranka će se pridružiti Orbanovoj grupi i povući će se iz poslaničkog kluba "Evropskih konzervativaca i reformista" italijanske premijerke Đorđe Meloni.
 
I holandski desničarski političar Gert Vilders rekao je da njegova "Partija za slobodu" želi da se pridruži "Patriotama za Evropu" da bi "zaštitila naše judeo-hrišćansko nasleđe i naše porodice".
 
U tom novom savezu su tako desničari iz Mađarske, Austrije, Portugalije, Češke, Belgije, Španije i Holandije.
  • Analitićni guru

    08.07.2024 12:15
    Brat
    Orban prepoznaje velike probleme makar pokušava da spreči, Vučko im je objasnio , ko ima uši čuje !
  • Vojvođanka

    08.07.2024 10:12
    Udružili se desničari odnosno fašisti. Putuj Evropo u fašizam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet