Nekoliko članica EU zatražilo da se Mađarskoj oduzme predsedavanje Unijom zbog Orbanovih poseta

Poljska, Nemačka i baltičke članice Evropske unije traže da se mađarskom premijeru Viktoru Orbanu "oduzme predsedavanje Unijom", piše italijanski list "Korijere dela sera".
Nekoliko članica EU zatražilo da se Mađarskoj oduzme predsedavanje Unijom zbog Orbanovih poseta
Foto: 021.rs
Milanski list navodi da je o tome trebalo da razgovaraju danas ambasadori u Političkom komitetu Unije, a ključni razlog nezadovoljstva većine među evropskom dvadesetsedmoricom je činjenica da Orbanova poseta Rusiji i Kini nije bila usaglašena sa Savetom EU.
Ambasadori EU su, prema navodima "Korijere dela sera", nemačkog dnevnika "Frankfurter algemajnecajtung" i briselskog portala "Politiko", razmotrili da u tom smislu upute "jasno upozorenje Budimpešti", ali je mađarski ministar za Evropu Janoš Boka izjavio da takav predlog nije "bio na stolu" ambasadorskog sastanka.
Italijanski list kaže da je oduzeti nekoj članici predsedavanje EU "teško, ali ne i nemoguće", jer to bi moralo da usvoji 20 zemalja Unije koje predstavljaju 65 odsto stanovništva evropske 27-orice.
 
"Korijere dela sera" objašnjava da je "Orban već naljutio partnere u EU jer je kao geslo za mađarsko predsedavanje Unijom stavio 'Učinimo ponovo Evropu velikom', što je veoma slično sloganu Donalda Trampa u kampanji za američke predsedničke izbore - 'Učinimo Ameriku ponovo velikom'".
 
Ali je Orban posebno ražestio partnere u EU kad je, dodaje milanski dnevnik, otputovao u posete, posebno Moskvi i Pekingu, sa objašnjenjem da radi na mirnom projektu za Ukrajinu.
 
Orban je i sam stavio do znanja da to nije učinio u ime Evropske unije, kaže "Korijere dela sera", ali mađarski premijer smatra da Moskva mora biti činilac u bilo kakvom sporazumu u vezi pregovora o miru s Ukrajinom.
 
Milanski dnevnik navodi reči diplomatskih zvaničnika EU da je "Orbanova paralelna diplomatija poniženje za Uniju jer meša uloge i dovodi u pitanje odlučnost i jedinstvo koje Evropa mora pokazati prema Putinovim ekspaanzionističkim težnjama i kad je u pitanju podrška Kijevu".
 
"Korijere dela sera" navodi i ocenu Danijela Hegedusa, saradnika "Nemačkog Maršal fonda", da se "još nije dotle došlo, ali ako bi Orban istrajao, bilo bi potrebno samo par nedelja da mu se uzme iz ruku igračka predsedavanja".
 
Francuski list "Mond" smatra da su "Orbanovi manevri i na evropskoj i na međunarodnoj pozornici pokazatelj opšte dezorganizacije zapadnog vođstva".
  • Илија Чворовић

    10.07.2024 21:37
    Ако ме се сете, сете..
    Сви који мисле да је Орбан урадио нешто лоше, нека се добровољно пријаве у украјинску војску. Ако преживе, мислим да ће им перспектива бити "мало" другачија. Реакције ЕУ, САД и В.Британије врло јасно говоре да Русија има погрешну тактику.
    Орбан ради то што ради зато што се Мађарска граничи са Украјином и велики број Мађара живи у Украјини; многи су већ изгинули. Он зна да не може да заустави рат, али ради то што ради зато да нико не може рећи да није покушао све. Друга могућност је да су му тајно одобрили да покуша, тек да испипа пулс обе зараћене стране, пре свега Русије, а јавно га критикују. Одузимање председавања ЕУ ће бити још један преседан и знак да ЕУ губи значај и кохезију и да је све ближа распаду.
  • Ojban

    10.07.2024 19:29
    Obicna sarma s Dunava
    Kakav bre orban, ta sirotinja madjarska u kojoj profesori rade u srednjim skolama za 500e ( prosle godine bili prosvjedi ) nikome nije vazna. Madjarska je ista sirotinja kao Srbija samo je uredjenija i bolja za zivot, ali materijalno ste tu negdi. Nekada su bili poznati po kobasicama i porno glumicama, onda ih je bogata EU nagradila sa 50 tak milijardi eura bespovratnih sredstava pa su se malo usminkali i doveli u red, ali nisu napredovali onoliko koliko su mogli, sad je vrijeme da ih izbacimo iz EU pa neka idu sa Rusijom. Tamo ionako gotovo nitko ne govori engleski, dok smo mi Hrvati vas Srbe priblizili Zapadu od 1918' do kraja 20' stoljeca. Inace i kod vas nitko ne bi govorio engleski. Dok ste bili pod komandom Josipa Broza, nesto ste predstavljali, od kad ste ga se odrekli čorbakis.
  • Cuvar

    10.07.2024 19:07
    Eeee...,bas!
    I treba!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet