Glasanje evroposlanika 18. jula o novom mandatu za fon der Lajen

Evroposlanici će glasati 18. jula o novom mandatu Ursule fon der Lajen na mestu predsednice Evropske komisije.
Glasanje evroposlanika 18. jula o novom mandatu za fon der Lajen
Foto: Beta/AP
To proizilazi iz konačnog dnevnog reda njihove plenarne sednice u Strazburu, koji je danas objavljen.
 
Glasanje će se održati 18. jula u 13 sati posle prepodnevne rasprave, rekla je portparolka Evropskog parlamenta.
Vođe evropske dvadesetsedmorice su se na samitu krajem juna složili da predlože Ursulu fon der Lajen za drugi mandat. Ona je tokom prvog petogodišnjeg mandata na čelu Evropske komisije upravljala nizom kriza od kovida do rata u Ukrajini.
 
Da bi dobila potvrdu Evropskog parlamenta nemačka zvaničnica treba da dobije najmanje 361 glas od 720 poslanika.
Glasa se tajno, a parlamentarni izvori kažu da bi rezultat mogao da bude "tesan".
 
Evropska narodna partija (EPP) čiji je fon der Lajen član je i dalje najveća grupacija u Parlamentu posle evropskih izbora u junu, sa 188 poslanika.
 
Socijaldemokrate (S&D) imaju 136 mesta i liberali iz grupacije Obnovimo Evropu (Renew Europe) 77 poslanika.
 
Ta velika koalicija koja tradicionalno objedinjuje te tri grupacije ima dovoljno poslanika da se ponovo izabere fon der Lajen.
 
Ali sve te grupe očekuju da će biti odstupanja iz njihovih redova, što bi moglo da navede bivšu nemačku ministarku da traži pomoć ekologa (53 mesta) da bi bila sigurna da će dobiti potrebnu podršku.
 
S druge strane svako njeno okretanje poslanicima ekstremno desničarske grupe Evropski konzervativci i reformisti (ECR) koja se povezuje sa šeficom italijanske vlade Đorđom Meloni, je crvena linija za Renew, S&D i Zelene.
 
Ursula fon der Lajen je ove nedelje na odvojenim sastancima dugo odgovarala na pitanja poslanika grupa Renew, S&D i Zeleni, gde su joj tražili da iznese političku "mapu puta" za narednih pet godina kako bi mogla da uveri svaku političku grupaciju da joj pruži podršku.
 
To je kompleksan zadatak s obzirom na razlike oko migrantske politike ili Zelenog pakta. Konzervativci hoće pauzu oko ekoloških zakona koje naprotiv socijalisti hoće da pojačaju.
 
Na plenarnom sastanku od 16. do 19. jula prvom posle izbora, evroposlanici treba takođe u utorak ponovo da izaberu Maltežanku Robertu Metsolu (EPP) na mesto Predsednice Parlamenta, i da izaberu potpredsednike parlamenta i zvaničnike za administrativna pitanja, što su mesta koja se dele među političkim grupama.
 
Ovi pregovori se vode u trenutku kada se beleži jak prodor ekstremne desnice. Nova ekstremno desničarska grupa Patrote za Evropu, sada je treća grupa po snazi u Parlamentu, sa 84 evroposlanika, a okuplja između ostalih francusko Nacionalno okupljanje Marin Le Pen i Fides mađarskog premijera Viktora Orbana koja traži odgovorne pozicije uprkos takovanog "sanitarnog kordona" koji želi da joj nametne većinska koalicija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.