VIDEO: Iz snajpera pucano na Trampa na predizbornom mitingu, ima mrtvih, među njima i napadač

Bivši američki predsednik Donald Tramp je bezbedan nakon incidenta na mitingu u saveznoj državi Pensilvanija, u kom je povređen, izjavio je porparol američke tajne službe Entoni Guljelmi.
VIDEO: Iz snajpera pucano na Trampa na predizbornom mitingu, ima mrtvih, među njima i napadač
Foto: Beta/AP
Britanski Gardijan preneo je da je okružni tužilac okruga Batler, Ričard A. Goldinger, potvrdio je za Asošijeted Pres da su napadač na mitingu Donalda Trampa, kao i jedan učesnik, mrtvi.
 
"Incident se dogodio uveče 13. jula na Trampovom skupu u Pensilvaniji. Tajna služba je sprovela zaštitne mere i bivši predsednik je bezbedan. Ovo je sada aktivna istraga Tajne službe i dalje informacije će biti objavljene kada budu dostupne", naveo je Guljelmi u saopštenju koje prenosi CNN.
 
Tramp je izjavio da se oseća dobro i da je na kontroli u medicinskoj ustanovi zbog povrede do koje je došlo nakon što su se tokom njegovog predizbornog govora čuli zvuci nalik hicima iz vatrenog oružja.
 
"Tramp se zahvaljuje organima za sprovođenje zakona i onima koji su prvi odgovorili na njihovoj brzoj akciji tokom ovog gnusnog čina. On je dobro i nalazi se na kontroli u lokalnoj medicinskoj ustanovi", saopštio je njegov portparol Stiven Čung.
Reporteri sa njegovog mitinga u Batleru u Pensilvaniji izvestili su da su čuli "seriju glasnih eksplozija ili glasnih prasaka" pre nego što su agenti Tajne službe stigli do bivšeg predsednika koji je bio za govornicom.
 
"Tajna služba je stigla i odmah pokrila Trampa. Čuli smo zatim i ostale glasne pucnje", navodi se u izveštaju grupe novinara.
 
"Agenti su zgrabili Trampa, koji je podigao pesnicu u vazduh", dodaje se u izveštaju.
 
 
Nakon što se začuo pucanj, okupljeni su počeli da vrište i da beže. Tramp je posegao desnom rukom ka vratu i spustio se ispod govornice pre nego je obezbeđenje stiglo da ga zaštiti. Čini se da mu je povređeno desno uvo zbog čega je imao krv na licu. Reporterka iz Kapitol Hila Džuligrejs Brufke napisala je na društvenoj mreži X da joj je njen izvor rekao da su Trampa pogodili komadići stakla, a ne metak.
Tramp tvrdi da je pogođen metkom
 
Bivši predsednik SAD Donald Tramp oglasio se nakon napada na njega tokom mitinga u mestu Batler da je metkom pogođen u desno uho.
 
U postu na svojoj društvenoj mreži Truth Social Tramp napisao da je pogođen metkom koji mu je probio gornji deo desnog uha i da je zahvalan Tajnoj službi i policiji na brzoj reakciji.
 
"Što je najvažnije, želim da izrazim saučešće porodici učesniku mitinga koji je poginuo, a takođe i porodici još jedne osobe koja je teško povređena metkom koji mi je probio gornji deo desnog uha. Odmah sam znao da nešto nije u redu kada sam čuo zviždanje, pucnje, i odmah osetio da metak prodire kroz kožu, a bilo je i puno krvi. Bog blagoslovio Ameriku!", napisao je on.
 
Američke vodeće TV stanice kontroverzno izveštavaju o broju žrtava i poziciji sa koje je pucano na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa tokom predizbornog mitinga u gradu Batleru u Pensilvaniji.
 
ABC News izvestio je da je na Trampa najverovatnije pucano snajperom sa obližnje visoke zgrade, dok je prvobitno javljeno da je sa tog mesta zapravo ubijen napadač, snajperskom vatrom specijalnog tima Tajne službe.
 
Britanski BBC objavio je izjavu svedoka imenovanog kao Greg, koji tvrdi da je video čoveka kako se sa puškom penje na krov zgrade, te da je o tome odmah obavestio policiju, koja se uputila ka toj zgradi.
 
"Primetili smo da se čovek penje na krov zgrade pored nas, udaljene oko 50 stopa. Imao je pušku, jasno smo ga videli i njega i pušku", rekao je Greg, a preneo BBC.
 
"Pomislio sam, zašto Tramp još govori, zašto ga nisu sklonili sa pozornice? Sledeće što sam čuo bilo je pet hitaca...", ispričao je taj svedok.
 
 
Međutim, ABC news je kasnije izvestio da je napadač ispalio čak osam metaka iz puške AR 15, sa krova zgrade koja se nalazila pored mitinga, ali udaljena mnogo više od 50 stopa - oko 200-300 metara.
 
Razlikuju se i podaci o broju žrtava, mada se svi slažu da je napadač ubijen, a da ima i teško povređenih. Neki izveštaji spominju dva mrtva gledaoca i jednog teško ranjenog.
 
Trampova povreda se takođe tumači na više načina: on sam tvrdi da je povređen metkom koji mu je probio desno uho, a neki od izveštača sa skupa saopštili su da je metak zapravo pogodio staklenu posudu sa vodom, a da je Tramp ranjen krhotinama razbijenog stakla.
 
Tajna služba potvrdila da je ubila osobu koja je pucala na Trampa 
 
Američka Tajna služba potvrdila je da su njeni agenti ubili osobu koja je otvorila vatru na bišeg predsednika Donalda Trampa tokom njegovog mitinga u Pensilvaniji, a da su, pored jednog ubijenog učesnika, dve osobe teško povređene.
 
"Tokom predizbornog mitinga bivšeg predsednika Trampa u Batleru, u Pensilvaniji, uveče 13. jula oko 18.15, napadač je ispalio više hitaca prema bini sa povišenog položaja dok se nalazio izvan mesta održavanja skupa", navodi se u saopštenju, prenosi Gardijan.
 
U saopštenju se dodaje da su agenti Tajne službe "neutralisali strelca" i da je on mrtav.
 
"Američka tajna služba je brzo reagovala zaštitnim merama i bivši predsednik Tramp je bezbedan. Jedan učesnik skupa je poginuo, a dva su teško povređena. Ovaj incident je trenutno pod istragom. Tajna služba je obavestila FBI", dodaje se.
FBI počeo istragu napada na Trampa 
 
Američki FBI saopštio je da se njegovi agenti nalaze na mestu napada na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u Batleru u saveznoj državi Pensilvaniji.
 
"FBI će nastaviti da radi zajedno sa američkom tajnom službom dok istraga bude napredovala", navodi agencija u saopštenju, prenosi CNN.
 
Napad na Trampa u kom su poginule najmanje dve osobe istražuje se kao pokušaj atentata, saopštili su ranije zvaničnici.
 
Dva zvaničnika su agenciji Asošijeted pres pod uslovom anonimnosti kazali da napadač nije bio učesnik skupa i da su ga ubili agenti američke tajne službe.
  • Oko sokolovo

    14.07.2024 14:27
    Sad će objaviti da je "strelac" poreklom Srbin i da je nosio majicu na kojoj je Putin.. i još da mu je idol Gavrilo Princip.. i to je početak 3.svetskog rata..
    p.s. A na pušci mu je ugravirano Ratko Mladić..
  • Лиманац

    14.07.2024 13:59
    Пуцањ на истину.
    Брз опоравак и убедљива победа Доналду Трампу!
  • Saša

    14.07.2024 10:40
    Kakav bust za kampanju!
    … i kao gumicom izbrisane sve Trampove brljotine iz prošlosti, a providjenjem spašeni bivši predsednik uzdiže se iz svoje kaljuge da bi se prikazao obasjan andjeoskim svetlom, kao višom silom izabrani predstavnik gospodnji medju amerikancima na zemlji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet