Kina i Rusija započele zajedničke pomorske vežbe

Kineska i ruska mornarica su danas započele zajedničke vojne vežbe blizu provincije Guangdong na jugu Kine.
Kinesko ministarstvo odbrane je u kratkom saopštenju navelo da su zajedničke pomorske snage nedavno patrolirale zapadnim i severnim Tihim okeanom i da ta operacija nema nikakve veze sa bilo kojim međunarodnim i regionalnim situacijama, kao i da nije ciljala nijednu treću stranu.
 
Vežba ima za cilj da demonstrira sposobnosti mornarice u suočavanju sa bezbednosnim pretnjama i očuvanju mira i stabilnosti na globalnom i regionalnom nivou, prenela je državna televizija CCTV, dodajući da će uključivati i protivraketne vežbe i protivvazdušnu odbranu.
Novinska agencija Sinhua izvestila je da su kineske i ruske pomorske snage izvele vojnu simulaciju na mapi i vežbe taktičke koordinacije nakon ceremonije otvaranja u gradu Žanjiang.
 
Zajedničke vežbe usledile su nakon novih tenzija između Kine i NATO prošle nedelje.
U završnom saopštenju sa samita NATO u Vašingtonu jasno je stavljeno do znanja da Kina postaje fokus vojnog saveza, nazivajući Peking "glavnim omogućivačem ruskog rata protiv Ukrajine".
 
Partneri NATO u Indo-Pacifiku dele zabrinutost za bezbednost koja dolazi od Rusije i njenih azijskih saveznika, na prvom mestu Kine.
 
Kao odgovor, Kina je poručila NATO da ne pravi haos u Aziji i saopšteno je da takozvana bezbednost NATO, dolazi po cenu bezbednosti drugih zemalja.
 
“Kina poziva NATO da prestane da se meša u kinesku unutrašnju politiku i da blati imidž Kine i da ne stvara haos u azijsko-pacifičkom regionu nakon stvaranja nemira u Evropi“, rekao je tada portparol Ministarstva odbrane Lin Đian.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.